(Foto's: Reanne van Kleef).

Woningen in voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros opgeleverd

Aan de Middelstegracht 38-40 zijn donderdagmiddag zestien woningen opgeleverd in de voormalig conservenfabriek Tieleman en Dros. De fabriek stond op de nominatie om gesloopt te worden. Na een lobby van een aantal enthousiastelingen uit de stad heeft de gemeente toch besloten dat er woningen in de oude fabriek mochten komen. De locatie is vervolgens verkocht aan een particuliere bouwgroep die zelf de woningen in de nieuwe ‘Woonfabriek’ kon ontwerpen.

Bouwwethouder Paul Laudy had bij de officiële oplevering een speciaal cadeau voor de bewoners. Samen met een van de nieuwe bewoners onthulde hij een niet eerder vertoond reclamelogo van de voormalige Tieleman & Dros fabriek aan de bouwgroep. Het logo is gevonden in de collectie van museum Sikkens.


Reanne van kleef sprak met bouwwethouder Paul Laudy over het tot stand komen van het unieke project.

“Dit is een uniek project”, zegt wethouder Laudy over de Woonfabriek, zoals de locatie tegenwoordig heet. “Het gaat over bewaren van industrieel erfgoed, over een prachtige manier van je eigen woning kunnen maken en dan ook nog met een prachtig resultaat.” Volgens Laudy is het mogelijk dat er in de toekomst meer bouwprojecten op deze manier worden opgezet. “Dit is erg succesvol. We krijgen er heel veel goede reacties over vanuit de stad. Ik denk dat we dit, waar het kan,  meer gaan doen.”


Bewoner Rick van Santen over zijn nieuwe woning in de de opgeleverde Woonfabriek.

De gemeente heeft in de zomer van 2013 het pand van Tieleman & Dros voor verkoop aangeboden en was daarbij op zoek naar een groep particulieren die zelf woningen op maat wilden realiseren. Na een procedure waarbij de Bouwgroep Woonfabriek Tieleman & Dros als beste uit de bus kwam, is een ontwerpproces gestart. In het voorjaar van 2015 is de bouw gestart en nu kan er gewerkt en gewoond worden op de locatie door in totaal zestien huishoudens. In het gedeelte van de voormalige fabriek zijn elf huishoudens gehuisvest en in de nieuwbouw aan de Ir. Driessenstraat vijf huishoudens. Door sloop van een deel van de fabriek te combineren met nieuwbouw is een nieuw Leids hofje ontstaan: De Gekroonde Haanpoort.


Eric Amory van OntwerpJeWoning over de ontwikkeling van de Woonfabriek.

De zestien woningen in de voormalige fabriek zijn allemaal verschillend in formaat (van 50 tot 200 m2), aantal kamers, afwerking en sfeer omdat de fabriek in fases is gebouwd en diverse bouwdelen eigen karakteristieke afmetingen en constructiemethoden kennen. Dit conform het principe van OntwerpJeWoning, Gaaga Architecten en Vink Bouw: maximale keuzevrijheid door in een vroegtijdig stadium alle wensen van alle individuele bewoners inventariseren en combineren tot een ‘samengesteld’ gebouw met uiteenlopende typen woningen.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×