Een deel van de meevaller gaat naar Stedelijk Beheer. De vuilnisophaalwagens krijgen een systeem om slimmere routes te rijden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse politiek verdeelt meevaller van 365.000 euro

Afgelopen donderdag heeft de Leidse gemeenteraad de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Daarbij zat ook een opvallend wijzigingsvoorstel dat door acht van de tien partijen in de Leidse raad gezamenlijk werd ingediend. De verdeling van een meevaller van 365.000 euro voor 2017.

Chris de Waard vroeg D66-voorman Jeffrey van Haaster naar de besteding van de meevaller.

In de septembercirculaire, een brief van het rijk aan de gemeenten, stond voor Leiden een meevaller voor volgend jaar. Het gaat om maar liefst 470.000 euro. Voor een flink deel van dat geld hebben de raadsfracties in gezamenlijkheid de besteding ervan vastgesteld en samen ingediend als amendement op de begroting.

Sommige zaken vonden alle partijen belangrijk om te regelen, terwijl een deel van de meevaller wordt aangewend om wensen van individuele partijen in de willigen.

Zo gaat er 100.000 euro naar Stedelijk Beheer, zodat de vuilniswagens intelligente routes kunnen gaan rijden en krijgt Stichting de Binnenvest 75.000 euro voor het oplossen van knelpunten. Ook wordt er 75.000 euro gestoken in het uitbreiden van de openingstijden van de fietsenstallingen bij Leiden Centraal.

Een wens van het CDA gaat ook in vervulling. Voor 50.000 euro kunnen er nu plannen gemaakt worden voor de realisatie van Park de Korte Vliet. De VVD ziet met een dotatie van 25.000 euro de realisatie dichterbij komen van het al lang gewenste JOGG-pad. Leiden is een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) en dus kunnen trainingstoestellen in het Singelpark niet ontbreken.

Tenslotte gaan er nog bedragen naar een pilot waarbij de gemeente identiteitsbewijzen gaat opsturen naar aanvragers. Die hoeven dan nog maar één keer nar het stadhuis in plaats van twee keer. Een laatste bedrag wordt gestoken in een onderzoek naar het herinvoeren van diplomazwemmen. Daarvoor is nu 10.000 euro gereserveerd.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×