Burgemeester Henri Lenferink krijgt een bosje verse kruiden uit het Huigpark aangeboden. (Foto's: Reanne van Kleef).

Regenachtige College Tour door Noordvest en Pancras-West

Het college van burgemeester en wethouders bezocht vorige week de wijken Noordvest en Pancras-West. In anderhalf jaar tijd bezoekt het college met de ‘College Tour’ alle wijken van Leiden om te zien hoe het er in de stad aan toe gaat. De rondleidingen door de wijken worden door de bewoners zelf georganiseerd.

De tour startte met een rondleiding door Noordvest. Die bevatte onder andere een bezoek aan de nachtopvang aan de Binnenvest. De kringloopwinkel waar dertig vrijwilligers werken werd bezocht, er werd gewezen op de integratie van COC De Kroon en het Huigpark werd bezocht.

Volgens voorzitter Erich Püschel van de wijkvereniging is Noordvest een wijk die veel te bieden heeft maar waar ook nog veel aan gedaan moet worden. “Er gebeurt veel in onze wijk. Het Huigpark is bijvoorbeeld helemaal opgeknapt en twintig procent van de Singelparkroute loopt door onze wijk. We zijn nu bezig met het vergroenen van straten die vooral uit steen bestaan. Daar willen we een soort van parkstraten van maken die onderdeel worden van de Singelparkroute.”


Reanne van Kleef sprak met voorzitter Erich Püschel van wijkvereniging Noordvest over de rondleiding en de wijk.

Hoe goed een rondleiding ook wordt voorbereid, één factor heeft de organisatie nooit zelf in de hand: het weer. Weinig mensen hadden rekening gehouden met de aanhoudende regen en de schaarse paraplu’s werden dan ook gebroederlijk gedeeld. Waar de organisatie wél voor zorgde was dat er bij de overgang naar Pancras-West op de Hooglandse Kerkgracht extra’s paraplu’s werden uitgedeeld.

De rondleiding door Pancras-West bracht het college langs historische gebouwen en pittoreske straatjes in de wijk. Er werd aandacht gevraagd voor het vergroenen van de wijk en voor de overlast die wordt veroorzaakt door kroeggangers. Ook werd er stilgestaan bij ‘Refu G-Tunes‘, een bijzonder concert met en voor vluchtelingen dat vrijdagavond 18 november plaatsvindt in de Hooglandse kerk.

Bestuurslid Annette Los van wijkvereniging Pancras-West is erg blij met de belangstelling van het college en de hoge opkomst van de wijkbewoners. “Het geeft aan dat dit een heel hechte wijk is. Waar mensen graag dingen ondernemen en elkaar helpen in goede en slechte tijden.”

Het organiseren van de tour was volgens haar dan ook helemaal niet moeilijk. “Vanuit de wijk wordt altijd aandacht gevraagd voor ideeën of dingen die beter kunnen. We zijn goed op de hoogte van wat er in de wijk speelt. We houden bijvoorbeeld ook enquêtes. Zo zorgen we ervoor dat we als wijkvereniging namens de bewoners kunnen spreken.”


Bestuurslid Annette Los van wijkvereniging Pancras-West vertelt aan Reanne van Kleef over de wijk en de organisatie van de College Tour.

Ondanks het slechte weer vond het college het leuk om weer op pad te zijn. Vooral de positieve insteek van de bewoners wordt erg gewaardeerd. “Iedereen wil vooral laten zijn wat de wijk zo mooi en bijzonder maakt”, vertelt wethouder Roos van Gelderen. “Dat is gewoon heel leuk om te horen en te zien.”

Ook wethouder Paul Laudy vond het weer een geslaagde College Tour. “Het is heel leuk om met de mensen in gesprek te zijn. Wat leeft er in de wijk, wat vinden ze mooi, wat vinden ze dat er goed gaat maar natuurlijk ook wat zijn de zorgen en aandachtspunten. Dat hebben we nu met z’n allen weer gedeeld en dat is heel goed.”

Een klein verbeterpuntje voor de volgende keer: paraplu’s mee. Laudy: “We hadden zo’n drukke collegedag gehad met vergaderingen dat niemand doorhad dat het zou gaan regenen. Dat was een verrassing, gaan we volgende keer beter doen!”


Wethouder Paul Laudy vertelt dat het leuk is om met de wijkbewoners in gesprek te gaan.

Leiden Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×