In de centrale ruimte komt een 'vrijgevormde' concertzaal zonder rechte hoeken. Ook wordt er een extra verdieping in de ruimte gebouwd, (Foto's: Chris de Waard).

Crowdfunding concertzaal Vrijplaats Leiden geslaagd

Met de actie ‘Hart voor de Zaal’ heeft de Vrijplaats Leiden gisteren, ruim tweeënhalve week voor de einddatum van de crowdfunding, 100% binnengehaald van het doelbedrag. Gezamenlijk doneerden bijna 300 mensen in totaal 28.1450 euro. Inmiddels staat de teller op 104% en gaat de actie onverminderd door. “Hoe meer we op deze manier binnenhalen, hoe minder we hoeven te lenen,” zegt bestuurslid Reinier Verbeek van de vrijplaats aan de Middelstegracht die nu voor 200% opbrengst gaat. Voor de realisatie van de concertzaal is naar verwachting 57.000 euro nodig.

Chris de Waard liet zich vanmorgen rondleiden door de Vrijplaats Leiden en sprak er met bestuurslid Reinier Verbeek.

Naast de bouw van de concertzaal zelf is er ook nog een fors bedrag nodig voor de technische installaties, licht en geluid. Al met al loopt de teller dan op tot 94.000 euro.

Naast de bouw van de concertzaal moet er nog veel meer gebeuren aan het enorme complex dat de vrijplaats in 2012 voor een vriendenprijsje van de gemeente Leiden overnam. Het pand stond destijds voor 180.000 euro bij de gemeente in de boeken. De vrijplaats mocht het pand voor dat bedrag kopen, terwijl de marktwaarde toen eigenlijk al 321.000 euro bedroeg. In praktijk werd er 1 symbolische euro afgerekend. De rest van de koopprijs verrekende de gemeente met de subsidie die de Weggeefwinkel Leiden en de Fabel van de Illegaal zouden krijgen in de periode tot 2032.

De verbouwing van de panden gaat een veelvoud kosten van de aanschafprijs. De Vrijplaats Leiden financiert dat met een hypotheek en bijdrages van allerlei fondsen. De verbouwing gaat nog zeker twee jaar duren. Alles gebeurt met eigen vrijwilligers. De concertzaal wordt nu als eerstvolgend project aangepakt. Eind dit jaar start de bouw en tegen de zomer van 2017 moet het klaar zijn.

Op de etages komen kantoorruimtes voor allerlei maatschappelijke initiatieven. In ‘De Generator’, dat is de ruimte die de vrijplaats nu al regelmatig gebruikt voor culturele avonden, komt een theater annex bioscoop. Ioana Tudor programmeert er nu al voorproefavonden maar ze gaat de ruimte in de toekomst huren en exploiteren.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×