Leiden krijgt eind volgend jaar een centrale vuurwerkshow op de Lammermarkt. (Archieffoto: Hans van Egdom).

Leiden breidt vuurwerkverbod verder uit en krijgt vuurwerkshow

Een ruimte meerderheid in de Leidse gemeenteraad ziet een uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones naar alle parken in Leiden wel zitten. Dat bleek gisteravond tijdens de commissiebehandeling waar de raadsleden zich over een notitie van burgemeester Lenferink bogen.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de vuurwerkshow.

Ook komt er tijdens de jaarwisseling 2017-2018 een centrale vuurwerkshow. Die wordt als het aan de gemeenteraad ligt georganiseerd door een externe partij die er dan meteen een knalfeest omheen kan organiseren. Met de verkoop van drankjes en hapjes kan dan een deel van de kosten worden terugverdiend. Die bedragen waarschijnlijk zo’n 30.000 euro. De gemeente wil een deel van die kosten wel dragen als een organisator anders niet uit de kosten kan komen.

CDA-raadslid Roeland Storm en VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen willen vooral inzetten op het aanpakken van illegaal vuurwerk.

Het CDA en de VVD zien niks in een door de gemeente betaald vuurwerk. De partijen vinden zo’n feest prima, maar willen er geen euro belastinggeld aan spenderen. De vuurwerkvrije parken vindt vooral het CDA maar symboolpolitiek: “Er wordt in parken sowieso al bijna geen vuurwerk afgestoken,” hield raadslid Roeland Storm de andere partijen voor. Het mocht niet baten. De VVD wil net als het CDA dat de gemeente vooral fors inzet op het aanpakken van illegaal vuurwerk en vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane tijden. “Daar los je pas overlast mee op,” zegt VVD-fractievoorzitter Zevenbergen.

Duoraadslid Harbert van der Kaap van de Partij voor de Dieren is blij dat de steun voor vuurwerkvrije zones de afgelopen jaren flink is toegenomen.

De Partij voor de Dieren blikte tevreden terug op de avond. “In 2013 werd onze motie voor vuurwerkvrije parken nog weggehoond, nu omarmd een ruime meerderheid dat idee. Pure winst,” vindt duoraadslid Van der Kaap. Een centrale vuurwerkshow ziet de Partij voor de Dieren wel zitten. “Dan is er maar op een plek vuurwerk. Het gaat er om dat dieren ergens heen kunnen vluchten. Dat kan niet als overal in de stad wordt geknald.”

Leiden Politiek Vuurwerkverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×