Tennistalenten Lodewijk en Bastiaan Weststrate te gast in SPORT071. (Foto: Reanne van Kleef).

Tennisbroers willen nummer één en twee van de wereld worden

Iedere woensdag komen er in SPORT071, het sportprogramma van Sleutelstad FM, een aantal topsportleerlingen van het Leonardo College langs om hun verhaal te vertellen. Vorige week waren tennistalenten Lodewijk en Bastiaan Weststrate te gast. De twee broers hebben een grootse tennistoekomst in het vooruitzicht. Vorig jaar werden ze in hun leeftijdscategorie allebei Nederlands Kampioen en Lodewijk is zelfs al opgenomen in het prestigieuze ABN AMRO talentenprogramma.


Tennisbroers Lodewijk en Bastiaan Weststrate waren vorige week te gast in SPORT071 en vertelden aan Reanne van Kleef over hun tenniscarrière, de combinatie met school en hun droom om de beste tennissers van de wereld te worden.

De gebroeders Weststrate wonen in Voorschoten en komen uit een echte tennisfamilie. “Allebei onze ouders tennissen, dus toen ging ik er ook op,” vertelt 15-jarige Lodewijk. Hij is de oudste van de twee. Zijn broer Bastiaan is 13 jaar en kon natuurlijk niet achterblijven. Allebei zijn ze op hun vijfde begonnen en al snel kwamen ze in nationale selecties terecht. Nu trainen ze, naast nog vier andere trainingen, twee keer per week met de nationale selectie in het trainingscentrum in Almere.

Lodewijk is inmiddels opgenomen in het ABN AMRO talentenprogramma. Daar heeft hij Richard Krajicek als mentor. “In mijn leeftijdscategorie ben ik de enige in het programma. In totaal doen er zeven kinderen van alle leeftijden mee.” Op de vraag of hij dan misschien wel het grootste tennistalent van Nederland is antwoordt hij wat twijfelend: “Ja…misschien kun je dat wel zo zeggen.”

Lodewijk speelt tegenwoordig vooral internationale toptoernooien in het buitenland. Vorig jaar is hij naar een toernooi in Amerika geweest waar hij bij de beste zestien kinderen van de wereld eindigde.

Ook Bastiaan heeft al een sponsor. “Ik heb Dunlop als racket- en kledingsponsor”, vertelt hij. Ook reist hij best veel om toernooien te spelen. Dat zijn broer een stapje verder is vindt hij helemaal niet erg. “Dan kan ik een beetje afkijken wat hij allemaal al heeft gedaan.” Volgens Lodewijk is zijn jongere broer ook goed op weg om even goed te worden. “We zijn andere spelers dus ik kan niet zo goed zeggen of hij even goed is als ik op zijn leeftijd, maar hij komt zeker in de buurt.” Bastiaan is het daar niet helemaal mee eens. Lachend zegt hij: “Nee, ik ben veel beter.” Maar ook hij geeft toe dat het moeilijk te vergelijken is omdat ze twee jaar schelen in leeftijd.

Beste van de wereld

Van concurrentie tussen de twee broers is eigenlijk geen sprake. Ze hopen van zichzelf en van elkaar dat ze zo goed mogelijk worden. Wel hebben ze allebei dezelfde droom: de beste van de wereld worden en Wimbledon winnen. Aangezien ze dat niet allebei tegelijk kunnen zijn, gaan ze ervoor om samen nummer één en twee van de wereld te worden. Ze zijn er nog niet uit wie dan bovenaan komt te staan.

Voorlopig zitten ze nog op school en werken ze keihard om hun huiswerk op tijd af te hebben, goede cijfers te halen en ook nog eens bij de top van de wereld te komen. De ene rustdag per week staat vooral in het teken van huiswerk. Veel vrije tijd is er daardoor niet, maar dat vinden ze ook helemaal niet erg. “Vrienden zie je ook wel op school”, zegt Lodewijk. “En als ik in het buitenland ben heb ik goed overleg met het Leonardo College over mijn huiswerk en wanneer ik proefwerken moet maken. Het is hard werken maar het is het zeker waard.”

 

 

Leiden Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×