De Marathon des Sables. (Foto: Wikimedia Commons).

Leiderdorper bereidt zich voor op extreme marathon door woestijn

Michiel Preymann neemt in april 2017 deel aan de Marathon des Sables. In zeven dagen zal hij een afstand van 260 km door de Marokkaanse woestijn afleggen. Dat gebeurt bij temperaturen tussen de veertig en vijftig graden. De 50-jarige Leiderdorper bereidt zich momenteel voor op de ultraloop.


Teun de Reede sprak met Michiel Preymann over zijn deelname aan de Marathon des Sables.

Preymann is van oorsprong duursporter en heeft twaalf jaar lang triatlons gelopen. Inmiddels heeft hij de overstap gemaakt naar het hardlopen en daar is hij steeds fanatieker in geworden. Maar uiteindelijk gaat het hem om één ding: genieten tijdens het lopen. Vier maanden geleden is hij zelfs een eigen bedrijf gestart, , om hardlopers daarbij te helpen.

Op zijn verlanglijstje als duursporter stonden ooit twee dingen: de hele triatlon van Almere en de Marathon des Sables. “De triatlon van Almere heb ik in ’95 al voltooid. Toen ik dit jaar vijftig werd, wist ik dat dít het moment is om ook de Marathon des Sables af te vinken. Nu ben ik er nog toe in staat en kan ik me er nog toe zetten.”

Extreme omstandigheden

Tijdens de Marathon des Sables leggen de lopers een enorme afstand af. De eerste drie dagen wordt er een marathonafstand gelopen. Daarna volgt op de vierde dag de ‘long stage’ van tachtig tot negentig kilometer. Na een rustdag volgt er nog een marathonafstand en de tocht wordt afgesloten met een ‘charity run’ voor het goede doel van ongeveer twintig kilometer op de laatste dag. “Bij elkaar opgeteld kom je dan op zo’n 260 kilometer”, rekent Preymann uit.

De Marathon des Sables wordt ook onder extreme omstandigheden gelopen. Overdag is het gillend heet, maar ’s nachts kan de temperatuur dalen tot vijf graden. Ook zijn de lopers ‘selfsupporting’ en moeten dus alles zelf meenemen om zeven dagen in de woestijn te overleven. “Van de organisatie krijgen we alleen zouttabletten en negen liter water per dag”, vertelt Preymann. “Daar moeten we alles mee doen. Drinken natuurlijk, maar ook koken en jezelf wassen. Tijdens het lopen draag ik al mijn spullen bij me, dat weegt zo’n negen kilo. En ’s avonds slapen we dan met zes tot acht mensen in een bedouin tent.”

Om de ultraloop te kunnen voltooien is een goede voorbereiding nodig. Preymann is inmiddels al driekwart jaar aan het trainen. Daar heeft hij een gespecialiseerde coach voor ingeschakeld. “Anderhalve maand van te voren ga ik me focussen op de temperatuurverschillen. Nu is het zaak om lichamelijk super fit te worden.” Het hardlopen doet hij nu al dagelijks met drie tot vier kilo extra gewicht. “Dat is om mijn pezen te laten wennen. In en rond het huis loop ik met een rugzak met tien kilo rijst erin.”

Hoewel de Marathon des Sables fysiek enorm zwaar is, kijkt Preymann ernaar uit om zijn droom te verwezenlijken. Het enige waar hij tegenop ziet is het gevaar van kapotte voeten. “Dat zand gaat overal zitten, ook in je schoenen. Je ziet wel foto’s voorbij komen van voeten die na één of twee dagen al helemaal kapot zijn. En dan moet je nog een heel eind. Ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen.”

 

 

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×