Deze week in de uitzending van Science071: Chinese exportkunst, onbewuste stress, een neppe Mixteekse schedel en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Bryan van den Berg.
Made for trade, zo heet het proefschrift waarmee Rosalien van der Poel vorige week woensdag promoveerde. Ze onderzocht Chinese export kunst in de 18e en 19e eeuw en wat bleek: het is een vergeten en zwaar ondergewaardeerde collectie!
We zijn vast allemaal wel eens keer bang of gestrest geweest voor een lastig functioneringsgesprek, toets, evaluatie of presentatie. Vaak zijn we dan gespannen en breken we ons er naderhand ook nog een hele tijd het hoofd over. Het heeft allemaal lichamelijk gevolgen. Ook kunnen we onbewust stress ervaren tijdens het slapen. Hoogleraar psychologie Jos Brosschot heeft hier onderzoek naar gedaan en heeft hier afgelopen week zijn oratie over gehouden.
Martin Berger vertelt in een reportage over de Mixteekse schedel die al jaren in het Museum van Volkenkunde tentoongesteld staat. Deze blijkt niet zo oud te zijn als men dacht dat ie was. Ook blijken er expres een aantal replica’s van Peruaanse erfgoedstukken tentoongesteld in het museum.
Tijdens het wetenschapsnieuws vertelde Bryan dat er recent uit onderzoek is gebleken dat de ziekte van Parkinson begint bij bacteriën in de darmen. Een ander medisch nieuwtje is dat de keizersnede invloed heeft op de evolutie van de mens. Psychologisch wetenschapsnieuws: Jeugdherinneringen kunnen misschien teruggehaald worden en seks blijkt goed te zijn voor het geheugen van jonge vrouwen. Wil je hier meer over horen? Luister het fragment hieronder dan terug.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907