(Foto: Pernix).

Pernix op koers voor korfbalkampioenschap

Pernix gaat na een nieuwe overwinning nog steeds aan kop in de Overgangsklasse in de zaal. De Leidse korfbalvereniging komt voor het tweede jaar op rij uit op dit niveau. Ook staat het team op dit moment in de top drie van meest scorende ploegen van Nederland.


Reanne van Kleef sprak met spelers Joost Kuipers en Perla Breedveld van Pernix over de goede resultaten en de ambities van het team.

Lang heeft Pernix in de tweede klasse gespeeld, maar na een aantal promoties achter elkaar speelt het team nu in de Overgangsklasse. Dat betekent dat ze bij de beste 58 ploegen van Nederland horen. In de eerste wedstrijden zijn nu al drie concurrenten verslagen en dat biedt kansen voor het kampioenschap. “We staan nu eerste in de zaal en hopen door te kunnen stomen”, zegt speler Joost Kuipers. “Het doel is nog niet om kampioen te worden, maar daar hopen we natuurlijk wel op. We gaan ervoor zolang het goed gaat.”

Schotklok

Vanaf de Overgangsklasse wordt er met een zogenaamde ‘schotklok’ gespeeld. Dat houdt in dat binnen 25 seconden de korf moet worden geraakt. In het eerste jaar moest het team daar erg aan wennen, maar inmiddels zijn ze op elkaar ingespeeld. Kuipers:  “De schotklok was voor ons allemaal nieuw. Dat was moeilijk, het is een nieuw spelletje. Inmiddels zijn we aan elkaar gewend en weten we wat we kunnen verwachten.”

pernix-doelpuntenVolgens teamgenoot Perla Breedveld is de schotklok ook één van de redenen waarom er zoveel wordt gescoord. “We zijn een ploeg waarbij iedereen kan scoren. Ook de dames scoren veel. En met die schotklok ga je ook meer schieten waardoor er meer doelpunten vallen. We hebben een goed scoringspercentage en dan eindig je toch altijd wel rond de dertig doelpunten.”

De kracht van Pernix ligt dit seizoen volgens Kuipers ook in het tweede team. “Je doet het niet alleen. Het is heel belangrijk dat je een goede selectie hebt. Er zijn wel eens mensen geschorst of geblesseerd en mensen uit het tweede moeten dat eigenlijk probleemloos op kunnen vangen. Met een brede bank kom je heel ver. Dat is bij ons het geval, we hebben een goed tweede team.”

Jeugdplan

Breedveld kijkt ook naar de toekomst en vult aan: “Over een aantal jaar stoppen wij er mee en dan moet er een nieuwe lichting komen. Als die er niet is kunnen wij wel doorstoten naar de Hoofdklasse, maar dan heb je daar over een aantal jaar niets meer aan. Daarom is het vooral belangrijk dat we nu een goed jeugdplan gaan schrijven. Daar werken we hard aan. Ook is het belangrijk dat er goede trainers komen. Zelf geven we ook al trainingen, zodat het niveau in de hele vereniging omhoog gaat.”

Hoewel de zaalcompetitie binnen het korfbal het belangrijkst is, vindt de ploeg het ook erg leuk om op het veld te spelen. En ook daar gaat het goed. In de eerste competitiehelft eindigde het team op de derde plaats. Na de zaalcompetitie gaat de tweede helft van het veldseizoen van start. Ook op het veld komt Pernix uit in de Overgangsklasse.

Voor de winterstop staan er nog twee uitwedstrijden voor Pernix op het programma. Op 10 december wordt er tegen Achilles gespeeld. De laatste wedstrijd vindt plaats op 17 december in en tegen Tilburg. De eerste thuiswedstrijd wordt op zaterdag 7 december gespeeld in sporthal De Zijl tegen Rust Roest,

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×