Traditioneel kerstbomen inleveren in ruil voor een lootje waarmee je een mooie prijs kan winnen is er niet meer bij in Leiden. Er bleven er teveel langs de straat liggen en dus gaan de gemeente ze huis-aan-huis ophalen. (Archieffoto: Maaike Lek).

Leidse kerstbomen huis-aan-huis opgehaald

De gemeente Leiden gaat in de week na 1 januari kerstbomen ophalen. Elke wijk in Leiden krijgt een ophaaldag. Op die dag kunnen de kerstbomen langs de straat worden gezet. Mensen die eerder of later van hun boom af willen, moeten zelf met de uitvallende boom op pad. Ze kunnen worden ingeleverd bij de Milieustraat of bij het terrein van Stedelijk Beheer op de Kenauweg, naast het dierenasiel.

De kerstbomen kunnen op de plek worden neergezet waar mensen normaal gesproken hun huisvuil aanbieden. Huishoudens met een minicontainer kunnen de kerstboom neerzetten op de plek waar zij hun minicontainer aanbieden om geleegd te worden. Mensen die gebruik maken van een  (ondergrondse) huisvuilcontainer kunnen hun boom naast die containers plaatsen. De kerstbomen worden vanaf 8.00 uur opgehaald.

kerstbomen-ophaalactieWethouder Paul Laudy legt uit waarom de gemeente afstapt van de inzameling zoals dat de afgelopen jaren ging. Toen konden bomen worden ingeleverd op een aantal centrale plekken. Veel kinderen deden dat, want in ruil voor de boom kregen ze een lot waarmee prijzen te winnen waren. “We doen het dit jaar anders om de stad schoon te houden. Van de 16.000 kerstbomen die vorig jaar in Leiden gekocht werden, zijn er toen maar 4.000 ingeleverd. Vele duizenden bomen bleven nog lang langs de straat liggen en zorgden voor een rommelig straatbeeld en gevaarlijke situaties.”

Elke wijk krijgt een ophaaldag voor kerstbomen:

Maandag 2 januari: Merenwijk, Houtkwartier, Pesthuiswijk, Leiden Noord
Dinsdag 3 januari: Stevenshof, Lage Mors, Hoge Mors
Woensdag 4 januari: Roodenburgerdistrict
Donderdag 5 januari: Binnenstad, Raadsherenbuurt, Vogelwijk, Leeuwenhoek
Vrijdag 6 januari: Bos- en Gasthuisdistrict, Transvaalbuurt

kaart-wanneer-haalt-de-gemeente-uw-kerstboom-op

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×