Nieuwe schaatshal mogelijk voor jaren in de kast

9

Pas over een jaar of vijf is Leiden toe aan nieuwe plannen voor een schaatshal. Dat verwacht sportwethouder Paul Dirkse die afgelopen week de hele schaatswereld over zich kreeg naar aanleiding van de brief die hij de gemeenteraad eerder deze maand stuurde. Daarin kondigde hij aan dat er geen geld is voor en een nieuw zwembad, en een nieuwe sporthal en een nieuwe schaatshal. Die laatste sneuvelt daarom in zijn voorstel.

Afgelopen donderdag lichtte hij zijn plannen toen in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Daar kreeg hij niet alleen een uiterst kritische raad tegenover zich, maar ook honderden schaatsers die voor de vergadering actie voerden op het Stadhuisplein en vervolgens de vergadering bij wilden wonen. Omdat zoveel mensen niet in de raadzaal passen was in de Burgerzaal de vergadering ook te volgen op een groot scherm. Overigens met afschuwelijk geluid en een constante pieptoon.

Chris de Waard in gesprek met Jeroen Straathof, insprekers Casper Springer en Evelyn van Leeuwen, Marcel Verburg, Julius Terpstra (CDA), Martijn Otten (PvdA) en met sportwethouder Paul Dirkse.

Tijdens de vergadering spraken meer dan tien mensen uit de schaats- en sportwereld in om de wethouder van het onzalige plan af te laten zien. Hoewel ook de meeste politiek partijen graag willen dan de schaatshal er toch komt, lijkt dat weinig realistisch. Er zijn enorme tekorten op het totaal van de plannen en geld om het verschil bij te passen is er niet zomaar. Het gaat om 7,7 miljoen tot 13,7 miljoen euro afhankelijk van de gekozen variant van met name de sporthal.

sportnota

De presentatie sportaccommodatieplan wethouder Dirkse is hier te raadplegen: 20161215-presentatie-sportaccommodatieprojecten

Delen

9 reacties

 1. In deze tijd met aandacht voor duurzaamheid moet ook geen energieverslindende ijsbaan willen hebben.

  • IJshal zou worden gecombineerd met zwembad, zodat de warmte die vrijkomt bij het ijs maken wordt gebruikt voor ver verwarmen van het zwembad. Is op meerdere plekken in Nederland al gangbaar.
   Nee, in plaats daarvan maken we een sporthal voor 5.000 KIJKENDE mensen, waardoor 110.000 SPORTENDE mensen thuis op de bank moeten blijven zitten. Den Haag en Zoetermeer is geen alternatief, die ijshallen zitten ook vol en is geen uur meer te huren (ja, van 0:00-1:00 uur ’s nachts). IJshal in Leiden heeft draagvlak, voldoende sporters en bezoekers.

 2. Dus: Er is al jaren een overschot aan zwemwater in de Leidse regio, dat was al zo toen ik sportambtenaar was in Leiderdorp in het vorige decennium en we daar als Leidse regio onderzoek naar lieten doen. Er is sindsdien geen zwemwater verdwenen.

  Leiden kan geen fatsoenlijke sporthal bouwen, kijk naar alle voor (inter)nationale sporten afgekeurde sporthallen.

  En dan wordt de ijsbaan geschrapt. Ik snap deze rare besteding van gelden niet.

  • De wethouder gaat voor topsport en ziet liever 5.000 kijkende mensen, dan 110.000 sportende mensen. Hij schuift het probleem van de ijshal (net als zijn voorgangers) gewoon weer naar een ver toekomstig college. De huidige ijshal houdt het zeker niet meer 5 jaar vol. Einde ijssport in Leiden. Geen alternatief voor de clubs, omliggende ijshallen is geen ijs te huren (zitten ook vol).

 3. 5000 kijkende mensen willen dan ook wel een sport hebben om naar te kijken. Maar als er geen ruimte is om te trainen gaat dat niet gebeuren, denk ik.
  Er is wel geld om een nieuw stadskantoor te bouwen, terwijl er ik-weet-niet-hoeveel kantoorruimte ongebruikt staat. Maar de sport is een ondergeschoven kindje.
  Wel een ‘ambitieuze’ sportnota opstellen (Verleiden tot bewegen 2012-2018), maar als er echt iets gedaan moet worden en het kost nog geld ook, is de gemeente Leiden niet thuis.
  Veel woorden, weinig wol.

 4. *6,9 miljoen voor de nieuwe huisvesting van ambtenaren die al gehuisvest zijn … geen probleem;

  *10 miljoen voor een groenstrook die er ligt maar alleen omgedoopt wordt tot ‘park’ … ook geen probleem;

  *3,5 ton alleen al aan lopende kosten in 2016 om illegale mensen illegaal te huisvesten …. wederom geen probleem;

  *keuze tussen het laten spelen van een aantal half mislukte amerikaanse netbal-spelers voor een clubje patjepeeërs dat duur wil doen in hun ‘businessclub’ OF een groot aantal mensen een oer-hollandse sport laten beoefenen … makkelijk zat, we kiezen als politici natuurlijk voor die patjepeeërs. En daarbij kiezen we ook nog voor weer een nieuw zwembad, want dat constante tekort van 1,5 ton per jaar op de Zijl (dank je wel arrogander pecchold) is nog lang niet genoeg.

 5. Als men zo graag een kunstijsbaan wil hebben, waarom steken mensen die hier gebruik van willen maken hun eigen geld er dan niet in (crowdfunding), in plaats van hier de gemeenschap weer voor op te laten draaien? Dit geld tevens voor alle projecten die de gemeente subsidieert. Kijk eerst eens wat je zelf voor elkaar kan krijgen, i.p.v. gelijk je hand weer op te houden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline