Retorica voor scholieren, levensverzekeringen én de ontdekker van het jaar?!

science-071-logo De laatste Science071 van het jaar alweer! Jordi Wiersma kwam met twee van zijn studenten langs om met ons te spreken over retorica voor scholieren. Hoe waardevol is het beschermen van bossen? Milieuwetenschapper Alexander van Oudenhoven boog zich over deze vraag en heeft daarmee een nominatie voor ‘ontdekker van het jaar’ in de wacht gesleept. PhD kandidaten Tim van de Meerendonk en Nikki Mulder over moraliteit van levensverzekeringen en natuurlijk het wetenschapsnieuws.

Jordi Wierdsma is hoogleraar rechtsgeleerdheid maar beperkt zich niet enkel tot studenten als het om het geven van cursussen over retorica gaat. Ook middelbare scholieren kunnen les krijgen van deze bedreven hoogleraar. Hoe breng je zo’n zwaar onderwerp aan de scholieren? Wierdsma heeft  twee studenten meegenomen en die zijn enthousiast over wat ze allemaal hebben geleerd tijdens de intensieve cursus.

Tegenwoordig heeft alles een waarde, maar hoe bepaal je de waarde van het beschermen van een stuk natuur. Dr. Alexander van Oudenhoven houdt zich als ecologisch wetenschapper mee bezig. Mensen zetten de natuur steeds meer onder druk en de biodiversiteit neemt af. Natuurbescherming werkt dus niet en mensen moeten worden overtuigd van het nut van de natuur.   Alexander vertelt hoe hij met zijn onderzoek aan dit bewustzijn probeert bij te dragen.

 

De moraliteit van levensverzekeringen. De komende vijf jaar gaan Nikki Mulder en Tim van Meerendonk hier als PHD kandidaten onderzoek naar doen. Zo aan het begin van het onderzoek hebben beide onderzoekers nog geen resultaten. Dat betekend niet dat ze niks te vertellen hebben een goed onderzoek komt niet zomaar uit de lucht vallen. Want hoe ga je die moraliteit zichtbaar maken met wetenschappelijk onderzoek? 

 

Deze week verzorgt redacteur Twan van Dodewaard het wetenschapsnieuws. Hij doet verslag van ontdekkingen uit de meest uiteenlopende takken van de wetenschap. Anti-materie, het vuur van oermensen, een warme noordpool, heel veel foto’s van het heelal en egoïstische chimpansees passeren de revue bij het laatste wetenschapsnieuws van dit jaar.

 

 

 

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×