(Foto's: Facebook).

Haai grijpt Freek Vonk tijdens opnames op Bahamas

Bioloog Freek Vonk is op de Bahamas door een haai gebeten. “Gebeten, dus geen aanval,” stelt Vonk die dat een groot verschil noemt. “Ik heb gewoon flinke pech gehad.” De populaire Leidse wetenschapper ligt in een ziekenhuis in Miami waar hij aan zijn arm is geopereerd.

Vonk onderzocht samen met collega biologen van het Sharklab Caribische rifhaaien bij het eilandje Bimini. “Deze vriendelijke haaien zijn, net als eigenlijk alle haaien, ongevaarlijk voor mensen. Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel.”

Na de beet is Vonk met spoed teruggevaren naar het vasteland. Daar werd Vonk opgehaald door een traumahelikopter die vanuit Miami naar het kleine eilandje vloog. “Na een drie uur durende operatie en meer dan 100 hechtingen verder kan ik nu weer mijn duim omhoog doen. Van de chirurg weet ik inmiddels dat er is niks vitaals is geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen.”

Dat de haai Freek ondanks zijn opbeurende praatjes toch flink te pakken heeft genomen blijkt wel uit de foto’s en vooral uit de foto’s die Vonk niet online heeft gezet: “De wond aan de bovenkant van mijn arm was zó heftig dat ik heb besloten dat ik jullie dit niet aan kan doen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×