(Foto: Jos van den Broek).

Radioactieve horloges gezocht voor theatercollege in Schouwburg

Officieel is Jos van den Broek emeritus hoogleraar in de wetenschapscommunicatie, maar hij noemt zichzelf liever LAAG-leraar: ONDER-wijzer voor iedereen. Zijn 66e verjaardag viert hij dan ook in de Schouwburg met een theatercollege voor iedereen. Op 12 februari laat hij samen met theatermakers zien hoe belangrijk en allesomvattend de elementen en het Periodiek Systeem zijn.


Annabel van der Meulen sprak met Jos van den Broek over zijn Theatercollege in de Leidse Schouwburg.

“Chemie is de basis van alles”, zegt Van den Broek. “In de geologie, het klimaat, ons lichaam, in geneesmiddelen. Alles is van de elementen gemaakt. Van alles hier op aarde tot alles in de sterren.”

Vertellen over de samenhang van de elementen, die zijn geordend in het Periodiek Systeem, doet de laagleraar op een bijzondere manier. Samen met theatermakers Jennefer Verbeek en Danny Molenaar maakt hij er een visuele show van. “Alles heeft met elkaar te maken. Veel mensen weten dat niet. Wij hebben te maken met dezelfde processen als duizenden lichtjaren hier vandaan. Het universele vind ik heel leuk om te vertellen. Ik vertel het alleen niet met een PowerPoint, maar met proefjes.”

Van den Broek roept iedereen op om oude horloge’s mee te nemen. Daar zit het element radium in en met een Geigerteller wil hij ter plekke meten of de horloges nog radioactief zijn. “Het kost me enorm veel moeite om nog een radioactief horloge te vinden. Misschien hebben mensen nog zo’n horloge liggen en willen ze laten meten of deze nog echt straalt. Dus kom maar met dat horloge naar de Schouwburg. Dat zou ik echt heel erg leuk vinden.”

De voorstelling belooft een spectaculaire show te worden en is voor iedereen die het leuk vindt om iets te leren. Van den Broek: “Ik hoop dat mensen na de voorstelling denken: ‘O zit dat zo? Dat is grappig!’ Dat ze nieuwsgierig worden en zelf dingen willen uitzoeken en proberen.”

Op de vraag waarom hij zichzelf liever laagleraar dan hoogleraar noemt antwoordt Van den Broek: “Hoogleraar klinkt zo bovenwijs. Laagleraar klinkt veel meer als onderwijzer. En dat is wat ik doe, onderwijzen aan iedereen.”

het Theatercollege in de Leidse Schouwburg begint zondag 12 februari om 14.30 uur. Kaarten zijn te koop vanaf 12,50 euro. Na afloop is er de gelegenheid om Van den Broek te feliciteren en hem het hemd van het lijf te vragen.

 

 

Advertentie

Advertorial Leiden Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×