(Foto: Jacob Jurgen Lodder).

Onverwachte schenking van 522.000 euro voor Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden is BankGiro Loterij-ambassadeur Albert Verlinde verrast met een cheque van maar liefst 522.000 euro. Verlinde overviel museumdirecteur Wim Weijland daarmee toen hij D66-lijsttrekker Alexander Pechtold een rondleiding gaf. Het geld is bedoeld om de Tempelzaal in het museum om te toveren tot multifunctioneel podium voor museumbezoekers, ontvangsten, congressen en presentaties.

Museumdirecteur Wim Weijland spreekt van een droom die uitkomt: “In 2018 bestaan wij tweehonderd jaar. Dat vieren we groots met drie jubileumtentoonstellingen en, heel toepasselijk, met tweehonderd avondopenstellingen. Die avondopenstellingen en activiteiten vinden plaats in deze entreezaal. Met deze schenking kunnen we meer eenheid tussen de zaal en de tempel creëren, waardoor een prachtige nieuwe entree en een multifunctioneel podium ontstaan voor alle activiteiten. Zo kunnen we onze bezoekers een spectaculaire beleving geven.”

In de centrale entreezaal staat de indrukwekkende Isis-tempel uit het Egyptische Taffeh. Die tempel was een gift van de Egyptische president Nasser in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dankzij de schenking van de BankGiro Loterij krijgt de entreezaal een dynamische led-(sfeer)verlichting die op elk moment aan de verschillende functies van de ruimte af is te stemmen. Ook het kassameubel, de museumwinkel, de akoestiek en de geluidsinstallatie worden vernieuwd. Lichtprojecties op de tempel gaan de tweehonderd jaar oude museumgeschiedenis en de geschiedenis van de tempel verbeelden, versterkt door een verhaal en begeleidende muziek.

Recordbedrag voor musea en culturele instellingen

De schenking voor de entreezaal komt bovenop de 200.000 euro die het Rijksmuseum van Oudheden als vaste culturele partner van de BankGiro Loterij in 2017 ontvangt. De extra schenking is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 16 februari plaatsvindt.

Dankzij de loterijdeelnemers is er dit jaar een recordbedrag te verdelen. Van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar musea en andere culturele instellingen in Nederland. Donderdag 16 februari onthult de BankGiro Loterij in de Beurs van Berlage wat het totaalbedrag is dat zij in 2017 kan schenken aan musea en culturele instellingen en hoe dit bedrag wordt verdeeld. Ook verrast de loterij andere culturele instellingen met een schenking voor een bijzonder project.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×