(Foto's: Politie).

Politie start campagne tegen babbeltrucs

Een smoesje over autopech kwam een 81-jarige inwoner van Lisse duur te staan. De hulpvaardige man had niet door dat de twee geraffineerde oplichters die zich op slinkse wijze naar binnen wisten te praten, het hadden voorzien op zijn geld en sieraden. “Laat u niets op de mouw spelden en laat niemand binnen wat ze ook verzinnen,” is de boodschap van de politie die met die slogan een offensief tegen babbeltrucs is begonnen.

Oplichters zijn er in alle soorten en maten: van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Kortom: u kunt ze niet vooraf herkennen. Ze bellen aan en stellen zich voor als medewerkers van de thuiszorg of het energiebedrijf of als nieuwe buur. Ze kunnen u om hulp vragen, bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar het kan ook zijn dat ze u iets willen aanbieden.

Ze vertellen dat ze bloed komen prikken, komen een taart brengen of willen graag zien hoe u uw huis heeft ingericht. Soms leggen ze al op straat of in de supermarkt contact en komen dan of dezelfde dag of een paar dagen later aan deur met het smoesje dat het zo’n leuk gesprek was. Laat u echter niet foppen, want ze willen maar één ding en dat is bij u binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader – soms zijn het er meer – dat u wordt afgeleid. Wanneer hij of zij weer weg is, ontdekt u dat uw bankpas, geld of sieraden verdwenen zijn.

Het smoesje van de zieke buurvrouw

Een 72-jarige mevrouw in Den Haag kreeg ook met een babbeltruc te maken. Begin februari belden een onbekende man en vrouw aan. Het duo hing een vaag verhaal op over een buurvrouw die in het ziekenhuis lag, en vroeg om pen en papier. Het slachtoffer liet de twee binnen en hielp hen. Kort daarop belden ze weer aan en vertelden dat ze iets vergeten waren, maar de bewoonster zag niets liggen. Zij kreeg dan ook argwaan en liet de twee niet opnieuw binnen. Wellicht heeft ze daardoor een diefstal voorkomen.

Kleingeld

Ook op straat is het oppassen geblazen. Eind vorig jaar verloor een 81-jarige vrouw haar gouden horloge door een slinkse babbeltruc aan het Alphons Diepenbrockhof. Een onbekende man sprak haar in gebrekkig Duits aan en legde muntgeld in haar hand. De man vroeg haar hoeveel de muntstukken waard waren en pakte haar pols vast. Later bemerkte het slachtoffer dat haar horloge weg was. Vermoedelijk zijn op deze manier nog veel meer ouderen beroofd van hun sieraden.

Waarschuw ouderen

Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. En dat het helemaal niet onbeleefd is om onbekenden niet binnen te laten. Vooral als ze voelen dat er iets niet klopt. Adviseer ze om in dat geval ook direct de politie te bellen via alarmnummer 112.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×