(Foto's: Jantien Guldemond, Linda van den Broek).

Groen licht voor malaria-onderzoek LUMC

In het LUMC en het Radboudumc kunnen onderzoekers naar verwachting dit voorjaar starten met het testen van een veelbelovend vaccin tegen malaria. Dit gebeurt door gezonde vrijwilligers opzettelijk met de ziekte malaria te besmetten.

Niet iedereen is even positief over het plan om bewust vrijwillige personen te besmetten met deze ziekte.‘”Vreselijk, wie doet nou zoiets?” is een veelgehoorde uitspraak van mensen die horen over dit project. Het opzettelijk besmetten van gezonde vrijwilligers is een effectieve en goedkope manier om vaccins te testen. Het doel is uiteindelijk een vaccin dat in de toekomst vele miljoenen doden moet voorkomen.

De huidige malaria vaccins geven onvolledige en kortdurende bescherming. “Als dit onderzoek met de vrijwilligers succesvol is, dan zou dit jaarlijks een half miljoen doden kunnen voorkomen,” aldus medisch specialist Meta Roestenberg. Meta is onderzoeker op de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC.


Annabel van der Meulen in gesprek met medisch specialist Meta Roestenberg.

Chris Janse en Shahid Khan van de afdeling Parasitologie zijn de onderzoekers die aan de wieg hebben gestaan van het vaccin waar de test mee wordt uitgevoerd. Zij maakten een malaria parasiet die verzwakt was door genetische manipulatie en hebben die getest op muizen. De muizen waren 100% beschermd tegen malaria. “Vandaar dat we deze verzwakte, levende parasieten nu als vaccin bij mensen willen testen,” legt Roestenberg uit. Het werven van vrijwilligers die zich willen laten testen is nu de volgende stap.

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×