(Foto's: Emile van Aelst / Leidse Glibber).

Vooral plezier tijdens jeugdtoernooi Taekwondo Vereniging Leiden

Bij Taekwondo Vereniging Leiden aan de Pieterskerkgracht werd zondagochtend een jeugdtoernooi gehouden. In totaal kwamen 45 taekwondoka’s tussen de vijf en vijftien jaar van drie verschillende sportscholen in actie. Het doel van de dag: in aanraking komen met de wedstrijdsport en vooral veel plezier hebben.

Het toernooi is een laagdrempelige manier om kinderen wedstrijdjes tegen elkaar te laten vechten. Daarmee werken ze aan hun zelfvertrouwen en worden ze enthousiast gemaakt voor de sport. Trainer Steven Ouwehand was erg trots op zijn leerlingen. “Ze vonden het heel spannend. Sommigen durfden bijna niet meer, maar uiteindelijk hebben ze toch meegedaan. Het is belangrijk voor ze om met spanning om te leren gaan. Zowel in de sport als bijvoorbeeld op school met een examen.” De weken voor de wedstrijd heeft hij zijn leerlingen extra voorbereid op het toernooi. “We hebben bijvoorbeeld getraind met pantsers aan. Je merkt aan ze dat het dan meteen al extra spannend wordt.”


Reanne van Kleef sprak met Gerard van den Berg en Steven Ouwehand van Taekwondo Vereniging Leiden over het jeugdtoernooi.

Naast leerlingen van Taekwondo Vereniging Leiden deden ook jonge taekwondoka’s van de sportscholen van Peter Onderwater uit Voorhout en van Marcel van der Poel uit Roelofsarendsveen mee. Bij die laatste traint ook de 7-jarige Angel Botman. Vol trots liet ze haar beker zien. “Ik ben tweede geworden. De beker ga ik in mijn kamer zetten.” Het enthousiast maken voor de sport is bij het meisje zeker gelukt. Als haar wordt gevraagd wat ze wil bereiken met taekwondo zegt ze: “Ik hoop dat ik er tot de zwarte band op kan blijven.”


De 7-jarige Angel Botman vertelt hoe spannend het was om voor het eerst aan een echte wedstrijd mee te doen.

Geheel in de filosofie van het toernooi was er voor alle kinderen een aandenken. “Vaak blijven de kinderen zonder prijs teleurgesteld achter op de mat. Dat willen wij niet. Het draait allemaal om plezier”, zegt sportschoolhouder Gerard van den Berg, de enige Nederlander met de 8e dan. Hij legt ook de opzet van het toernooi uit. “Bij veel grote toernooien gaat het er hard aan toe en moeten de kinderen zich aan allerlei extra regels houden en hoge kosten maken. Ons toernooi is juist laagdrempelig zodat kinderen zoveel mogelijk plezier beleven en na afloop besluiten dat ze nog wel eens een wedstrijdje willen doen.”

De prijzen werden uitgereikt door Aad van der Luit. Eigenlijk kwam hij alleen een kijkje nemen, maar toen zijn voormalige pupil Van den Berg hem naar voren riep voor de uitreiking kon hij niet weigeren. Van der Luit heeft zelf de 3e dan en heeft taekwondo ooit naar Leiden gehaald. Hij is zeer te spreken over de opzet van het toernooi, de sfeer die in de dojo heerst en de integratie tussen verschillende culturen.

Van den Berg legt uit dat een goede integratie onderdeel is van zijn filosofie. “Hier moet iedereen zich gedragen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. De regels gelden voor iedereen. Het is ook onze taak om mensen te sturen om beter in de maatschappij te passen.”

Alle betrokken zijn het met elkaar eens dat het een zeer geslaagde dag was. Voor de kinderen, de ouders en alle vrijwilligers die bij het toernooi hebben geholpen.

Leidse Glibber Emile van Aelst was ook aanwezig en maakte een sfeerimpressie.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×