(Foto's: Emile van Aelst).

Bouw van de Lorentz officieel van start

De start van de bouw van de Lorentz bij Leiden Centraal is gistermiddag officieel van start gegaan. Daarmee is ook de herinrichting van het stationsgebied begonnen. In de Lorentz komen 173 middeldure huurwoningen, kantoorruimtes, winkels, een ondergrondse parkeergarage en een grote fietsenstalling. In 2020 moet het hele project klaar zijn.

Direct naast station Leiden Centraal gaf wethouder Laudy het startschot door met een graafmachine een blok steen op te graven met daarop de namen van de samenwerkende partijen: opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance, de gemeente Leiden en ontwikkel- en bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen. Lorentz is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten.

Volgens bouwwethouder Paul Laudy gaat 6 maart 2017 de boeken in als een historische dag voor Leiden. “Dat we nu na twintig jaar eindelijk gaan beginnen is echt heel erg belangrijk voor de stad. Dit markeert de hele herontwikkeling van het Stationsgebied. Het is een prachtig ontwerp dat kwaliteit toevoegt aan het gebied en voor een entree zorgt die de stad verdient.”

Reanne van Kleef sprak met bouwwethouder Paul Laudy, een aantal omwonenden, regiodirecteur Theo Rook van Van Wijnen West en director Woningbeleggingen Peter Appeljan van Syntrus Achmea Real Estate & Finance over de start van de bouw van de Lorentz.

Lorentz wordt een multifunctioneel gebouw van ruim 50.000 m² en bestaat uit een vier lagen tellend plintgebouw met twee markante woontorens en daaronder een grote fietsenkelder. Het gebouw omvat ongeveer 1.655 m² commerciële ruimten, ongeveer 4.048 m² kantoren, 198 parkeerplaatsen en een fietsenkelder geschikt voor 4.800 fietsen. In de torens komen 173 middeldure huurappartementen. Director Woningbeleggingen Peter Appeljan van Syntrus Achmea Real Estate & Finance: “Lorentz is een fantastische mix van functies met een aantrekkelijke architectuur en uitstraling. We hebben al in een vroeg stadium kunnen meedenken over de invulling van dit binnenstedelijke project geven. Dit resulteerde in een goed antwoord op de grote vraag naar middeldure huurwoningen in Leiden.”

Het duurt nog wel even voordat de Lorentz uit de grond verrijst. “Eerst gaan we met 1,3 miljoen kilo wapening en 13.000 m³ beton de grond in. Pas volgend jaar gaan we de hoogte in”, vertelt Theo Rook namens ontwikkel- en bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen. “Twee jaar geleden zijn we gestart met de voorbereidingen van nieuwbouw op deze plek. De constructieve samenwerking tussen de gemeente, Syntrus Achmea en Hurks en Van Wijnen brengt ons nu samen op deze bijzondere locatie in het hart van Leiden.”

Leiden De Lorentz


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×