Kennismaken met zwerkbal tijdens open dag

De meeste mensen kennen zwerkbal als de sport die in het Harry Potter universum wordt gespeeld. Inmiddels is het uitgegroeid tot een echte sport: muggle quidditch, afgeleid van het Engelse woord voor zwerkbal. Sinds drie jaar is de sport ook in Nederland te beoefenen. North Sea Nargles is een gecombineerd team met spelers uit de omgeving van Leiden en Amsterdam. Op zondag 12 maart is iedereen welkom om kennis te maken met de sport tijdens een open training in het Flevopark in Amsterdam.


Reanne van Kleef sprak met aanvoerder Rein Anspach van North Sea Nargles over quidditch in Leiden. Hij legt uit hoe de sport werkt, hoe de (internationale)competities in elkaar zitten en wat er met de open training gaat gebeuren. 

De sport is tien jaar gelden ontstaan in Amerika. De officiële term is muggle quidditch, ‘dreuzel zwerkbal’. “We schrijven het bewust met kleine letters”, vertelt aanvoerder Rein Anspach van North Sea Nargles. “Zo onderscheiden we het van de sport in de boeken. We korten het ook wel of tot quidditch, maar eigenlijk noemen we het nooit zwerkbal. Ook niet in Nederland.” 

In Nederland zijn er vier teams actief die met de officiële competitie meedoen. Daarnaast zijn er nog een aantal teams in oprichting. North Sea Nargles is een gecombineerd team dat in Amsterdam en Leiden speelt. Op zondag in Amsterdam en op woensdag in Leiden in de Leidse Hout. “Het is wel lastig dat we geen verlicht speelveld hebben”, zegt Anspach. “Daardoor kunnen we in de winter alleen op woensdagmiddag trainen.”


Een training van de North Sea Nargles.

Harry Potter elementen

Quidditch is een full-contactsport waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk punten te scoren voordat de ‘gouden snaai’ is gevangen. Dit is een onpartijdige speler die door het veld rent met een speciale tennisbal. Wanneer de gouden snaai is gevangen door een ‘zoeker’ stopt het spel en wint het team met de meeste punten. De punten worden gescoord door een bal door één van de drie ringen te gooien (tien punten), of de gouden snaai (dertig punten) te vangen. Tegelijkertijd kunnen de spelers worden afgegooid met trefballen, ‘beukers’. Genoeg herkenningspunten voor de Harry Potter liefhebbers dus.

Zelfs het vliegen op een bezem is een element dat terugkomt. De spelers rennen namelijk met een Pvc-buis tussen hun bennen. “Eerst was deze nog van hout, maar dat ging splinteren. Daarom hebben we de houten stok vervangen door een Pvc-buis”, legt Anspach uit.

Gender rule

Quidditch kent nog een bijzondere spelregel: van de zeven spelers die tegelijk op het veld staan, mogen er maximaal vier van hetzelfde geslacht zijn. Anspach: “Dan hebben we het niet alleen over mannen en vrouwen, maar bijvoorbeeld ook transgenders. En je bent wie je voelt dat je bent. Dus ook al heb je een lange baard, maar je voelt jezelf een vrouw, dan ben je bij ons gewoon een vrouw.” Door deze openheid heeft de sport ook een grote aantrekkingskracht op mensen uit de LHBT-gemeenschap. “Echt iedereen is bij ons welkom, en zo ervaren mensen dat ook.”

Door het Harry Potter-imago van de sport merkt Anspach dat ze bij het aantrekken van nieuwe spelers vaak tegen een opvallend probleem aanlopen. “Veel mensen die quidditch proberen omdat ze van Harry Potter houden, schrikken als ze merken dat het een full-contactsport is. Je moet wel tegen een stootje kunnen. Aan de andere kant associëren atleten het vaak juist weer te veel met Harry Potter, waardoor ze denken dat het niets voor hen is. Maar als ze het dan toch een keer proberen vinden ze het vaak heel leuk.”

Open training

Op zondag 12 maart organiseren de North Sea Nargles een open training voor iedereen die zelf eens wil meedoen met quidditch. Anspach benadrukt nog eens dat ze rustig zullen beginnen. “Quidditch is dan wel een full-contactsport, maar met de open training beginnen we gewoon bij de basis. Hoe je bevoorbeeld moet rennen met een Pvc-buis tussen je benen. Mensen hoeven echt niet bang te zijn dat het er meteen al heel hard aan toe gaat.”
De training begint om 13.00 uur in het Flevopark in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van North Sea Nargles.

 

Leiden Nieuws Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×