Kort Galgewater 4 is één van de panden die inmiddels zijn opgeknapt. (Foto's: Gemeente Leiden).

Gemeente helpt eigenaren bij opknappen monumentale panden

De gemeente Leiden heeft eigenaren van 70 private monumentale panden een plan aangeboden om hun pand op te knappen. Tot nu toe hebben de eigenaren van 64 panden hier gehoor aangegeven. Inmiddels zijn 25 monumenten opgeknapt en is er bij 10 panden gestart met het onderhoud. Dit onderhoud wordt overigens niet door de gemeente betaald, maar door de eigenaren zelf.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over het opknappen van private monumentale panden. 

Het gaat om panden die langs watergangen in de binnenstad liggen. Omdat er veel toeristen langs de watergangen lopen hebben deze panden voorrang gekregen binnen het project. De gemeente heeft gekeken bij welke panden sprake was van ernstig achterstallig onderhoud. Vervolgens is er bij de eigenaren aangeklopt met een plan om het monument te herstellen én liet de gemeente zien wat de consequenties waren voor het monument als er niets werd gedaan.

De gemeente steekt zelf geen geld in het opknappen van de panden, maar toch is het overgrote deel van de eigenaren zelf met het onderhoud aan de slag te gaan. “Ik was echt verrast hoe goed dit loopt”, zegt wethouder Robert Strijk. “We hebben gewoon bij deze mensen aangebeld en laten zien wat de mogelijkheden zijn en gevraagd of ze daar met ons over in gesprek wilden gaan. Het blijkt dat 64 van de 70 eigenaren de handschoen hebben opgepakt en de verbouwing zijn gaan doen of de komende maanden gaan doen. ”

Volgens Strijk wordt er na dit succes gekeken of het project een vervolg krijgt met nog eens vijftig of zestig panden. “Het is voor het eerst dat we dit zo hebben gedaan. We gaan het nu als gemeente goed evalueren. Er gaat natuurlijk wel veel ambtelijke tijd in zitten, maar het werkt wel.”

 

 

 

 

 

 

 

Kort Galgewater 4 voor en na de opknapbeurt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×