Leiden denkt na over regels voor Airbnb

In Leiden is er nog weinig overlast door het toeristische verhuur van woningen. Toch denkt de gemeente erover om regels op te stellen om te kunnen handhaven als de stad, net als in Amsterdam, tóch overlast gaat ondervinden. Daarmee wordt alvast vooruit gelopen op het vaststellen van landelijke regelgeving, dat na verwachting nog twee jaar op zich laat wachten. Momenteel worden er in Leiden zo’n driehonderd woningen verhuurd via platforms als Airbnb en Wimdu.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over de mogelijke regels voor Airbnb.

Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad nu in een brief over de stand van zaken rondom het toeristische verhuur van woningen. De raad zal moeten bepalen of Leiden alvast regels op gemeentelijk niveau wil gaan vaststellen of niet. “We aarzelen best wel over het opstellen van regels”, zegt wethouder Robert Strijk. “We hebben al zoveel regels en eigenlijk willen we zelfs minder regels. Maar we zien ook dat als je ze niet hebt, zoals in Amsterdam bijvoorbeeld, dat het tot irritaties en overlast in de buurt kan leiden. We staan nu voor de vraag of we in Leiden alvast regels willen opstellen. Dus we leggen aan de raad voor of we dat wel of niet gaan doen. Maar misschien zegt de raad wel dat we het nog even afwachten en aankijken wat er landelijk wordt afgesproken. Want het is nog geen groot probleem in Leiden.”

Die regels kunnen dan bestaan uit een maximum van zestig dagen verhuur per jaar en het toestaan van een groepsgrootte van maximaal vier personen tegelijk. Het handhaven van de regels is volgens Strijk weer een ander verhaal. “Om de regels te kunnen handhaven moet je er veel capaciteit opzetten. Dat is voorlopig niet wat wij voorstellen. We stellen de regels wel, maar gaan er niet heel actief achteraan. Maar als er dan een klacht komt vanuit de buurt hebben we wel de middelen om tegen de overlast op te treden. Het helpt om te kúnnen handhaven.”

Naast het kunnen handhaven bij overlast is een ander aandachtspunt het afdragen van toeristenbelasting. Via Airbnb gebeurt dit nu vaak niet om dat de adressen van woningen die worden verhuurd niet bekend zijn bij de gemeente. De Leidse hotels vinden dat niet eerlijk en willen dat het speelveld gelijk blijft. Daarom stelt het college ook voor om extra communicatie in te zetten om mensen bewust te maken van hun plichten. “Veel mensen weten niet dat ze bij het verhuur van hun woning ook toeristenbelasting moeten afdragen. Ik wil ze er nu alvast op wijzen dat ze dat echt verplicht zijn”, aldus de wethouder.

 

 

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×