Schaatsers overhandigen 7.200 handtekeningen voor ijshal

Aanstaande zondag is de Schaatshal aan de Vondellaan voor het laatst dit seizoen geopend. Een dag later bieden vele jonge én oude schaatsliefhebbers een petitie met ruim 7.200 handtekeningen aan Wethouder Paul Dirkse van Onderwijs, Sport en Duurzaamheid aan.

De petitie werd in december 2016 gestart om de gemeenteraad te houden aan de oorspronkelijke reservering van vier miljoen euro voor een nieuwe ijsbaan. “Komt deze baan er niet, dan kan dat het einde van de schaatssport in Leiden betekenen,” dat zegt Jos Arts, voorzitter van de Stichting Schaatshal Leiden. Hij licht toe: “Aanstaande zondag is de laatste dag van dit winterseizoen waarop nog geschaatst kan worden in de Leidse schaatshal. Daarna sluit de ijshal voor dit seizoen zijn deuren en treedt de dooi in. Vanaf dan is de toekomst van het Leidse ijs onzeker, en ligt het besluit over een nieuwe toekomstbestendige ijsbaan in handen van de Leidse gemeenteraad.”

Oud olympiër Jeroen Straathof die als woordvoerder optreedt namens de vier Leidse ijsverenigingen vult aan: “Om die onzekerheid te markeren bieden vele jeugdige schaatsers maandag niet alleen de petitie aan de wethouder aan, maar wordt ook het gehele college getrakteerd op ijs. Schepijs en waterijsjes, omdat dat vanaf maandag het enige ijs is dat Leiden nog heeft.”

De toekomst van de ijssport in Leiden is sinds enkele maanden onzeker na een voorstel van het college van Leiden om een streep door de plannen voor nieuwbouw van de ijshal te zetten. Het geld dat was gereserveerd voor renovatie van de huidige schaatshal en daarna bestemd was voor een nieuwe ijshal, dreigt nu in de duurder uitvallende plannen voor een topsporthal en zwembad te worden gestoken.

Met vele ludieke acties laten de schaatsliefhebbers zien dat Leiden niet zonder schaatshal kan. De huidige schaatshal zal door de uitgestelde renovatie niet meer voldoen aan de eisen ten aanzien van veiligheid en milieu. Jaarlijks telt de schaatshal 107.000 bezoekers in de zes maanden tijd dat de hal open is. Daarmee is het de drukst bezochte sportvoorziening van Leiden.

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×