Britse oorlogsgraven in Nederlandse Noordzee officieel erkend door Engeland

Begin deze maand heeft de Britse regering de op 22 september 1914 getorpedeerde kruisers ‘Aboukir’, ‘Cressy’, en ‘Hogue’ onder Britse beschermende wetgeving gebracht. De zogenaamde ‘Protection of Military Remains Act 1986’. De wrakken uit de Eerste Wereldoorlog liggen voor de Zuid-Hollandse kust zijn populaire duikobjecten voor Nederlandse wrakduikers. Op deze wrakken mag voortaan nog steeds worden gedoken, maar nieuw is dat er niets meer mag worden aangeraakt.

Videofilm over de scheepsramp

“Samen met de intussen in ons eigen land van kracht geworden Erfgoedwetgeving hebben deze schepen eindelijk die bescherming gekregen die ze al meer dan 100 jaar hadden moeten hebben,” zo laat de Stichting Duik de Noordzee Schoon weten. De stichting zet zich al jaren in voor de bescherming van de wrakken in de Noordzee. “Het feit dat de wrakken nu op de Engelse lijst staan is veelbelovend en hopelijk een garantie dat wrakslopers die metalen voor geldelijk gewin bergen deze wrakken met rust laten.”

Duik de Noordzee Schoon hoopt dat er met de Engelse erkenning nu genoeg reden is om de wetshandhaving op zee nog serieuzer te nemen. “Ondanks het feit dat in 2014, 100 jaar na dato, de wrakken al uitgebreid in het nieuws kwamen, ging door gebrek aan erkenning door Engeland en aan handhaving het slopen nog gewoon door.”

De kruisers zijn met het verstrijken van de jaren dichtbegroeide wrakken geworden. Mooie laatste rustplaatsen voor 1459 mannen die in 1914 zijn omgekomen en waarvan velen zich nog in deze schepen bevinden. Deze gebeurtenis is de grootste scheepsramp die ooit op de Noordzee heeft plaatsgevonden en die ook wel bekend staat als ‘The Live Bait Squadron.

Vandaag ontvangt Henk van der Linden, de Nederlandse oprichter en voorzitter van ‘The Live Bait Squadron Society’ voor zijn inspanningen ten behoeve van de familieleden van de mannen op de kruisers èn voor het behoud van de schepen uit de handen van de Britse ambassadeur een Britse Koninklijke onderscheiding op de ambassade. Hij wordt Member van The Order of The British Empire (BEM).

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×