(Foto: Jordy Kortekaas).

Pieterskerk heeft nieuw geluidssysteem

Afgelopen week is het complete geluidssysteem in de Pieterskerk Leiden vervangen. Tijdens het jaarlijkse benefietgala van de Pieterskerk is het nieuwe systeem gepresenteerd. De oude installatie dateerde van 1988 en voldeed niet meer. Het benefietgala voor de Pieterskerk wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Pieterskerk en de opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van het bijna 900 jaar oude monument.

Voor de vervanging van de geluidsinstallatie is samengewerkt met Audio Electronics Mattijsen BV en het Amerikaanse topmerk Meyer Sound, die ruime ervaring hebben met het plaatsen van geluidsinstallaties in monumentale gebouwen en concertzalen, waaronder het Concertgebouw Amsterdam.

De bijzondere relatie die de Pieterskerk Leiden heeft met Amerika, door de historische banden met de Leidse Pilgrims, zorgden ervoor dat Meyer Sound het project ruimhartig ondersteunde. Oprichters John en Helen Meyer, al sinds de jaren ’70 iconen in de wereld van geluidssystemen, lieten in een persoonlijke ontmoeting met directeur-bestuurder Frieke Hurkmans weten de Pieterskerk Leiden als een uniek project te ervaren.

“Het is echt bijzonder als je zulke toppers uit het Amerikaanse bedrijfsleven ontmoet en dan ziet hoe ze gegrepen worden door de historie van de Pieterskerk en Leiden. Dat maakt je enorm trots op de Pieterskerk en op Leiden. De Pieterskerk heeft nu de best denkbare geluidsinstallatie. Het eindresultaat is een optimaal afgestemd, volledig geïntegreerd en geadapteerd systeem, speciaal aangepast aan de mogelijkheden van de Pieterskerk Leiden,” zegt Hurkmans vol enthousiasme.

De vervanging van het geluidssysteem is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Universiteit Leiden, het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 1818, de Stichting Vrienden van de Pieterskerk en de businessclub de Orde van St. Pieter.

Benefietavond

Voor het reguliere onderhoud en het behoud van de unieke geschiedenis en het monument is de Stichting Pieterskerk Leiden afhankelijk van giften van onder andere particulieren, instellingen, bedrijven en fondsen. Tijdens een geanimeerde en sfeervolle avond trad Douwe Bob op voor de bijna tweehonderdvijftig aanwezigen.

(Foto: Mike van Bemmelen).

In de prachtig uitgelichte Pieterskerk overhandigden voorzitter Jan Hoekema van de Stichting Vrienden van de Pieterskerk en voorzitter Hennie Limberger van de Orde van St. Pieter een bedrag van 30.000 euro aan Rogier van der Sande. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Pieterskerk Leiden. Deze gift zal onder andere worden gebruikt voor de laatste fase van een recente restauratie van het unieke Van Hagerbeerorgel.

Afbeeldingen in de bijlage: Vervanging geluidssysteem (fotograaf: Jordy Kortekaas) & Benefietgala Pieterskerk Leiden (fotograaf: Mike van Bemmelen). De afbeeldingen zijn desgewenst ook beschikbaar in hoge resolutie.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×