Het pand aan de Pieterskerkgracht. (Foto: Emile van Aelst).

Gemeente stoot sportaccommodaties in goed overleg af

De gemeente Leiden gaat een aantal sportaccommodaties afstoten om op jaarbasis 312.000 euro te besparen op beheer en onderhoud. Tegen dit plan ontstond vorig jaar veel weerstand omdat er nog geen passende alternatieven waren voor de verenigingen die soms al meer dan 35 jaar gebruik maken van de accommodaties. Inmiddels is de gemeente in overleg met de verenigingen en de Leidse Sport Federatie (LSF) tot goede oplossingen gekomen.

Het gaat om sportaccommodaties aan de Brahmslaan (Gymsport Leiden) , Groenesteeg (De Spartaan), Pieterskerkgracht (Taekwondo Vereniging Leiden), de botenloods van Die Leythe, de 3 Octoberhal en het kantoor van het Sportbedrijf Leiden (SBL). Voor de panden aan de Groenesteeg en Pieterskerkgracht is nu besloten dat de hoofdhuurder de eerste optie tot koop krijgt. Als deze het pand niet wil of kan kopen, dan mag er nog minstens zeven jaar van de accommodatie gebruik worden gemaakt. Onder die voorwaarde worden de panden aan een nieuwe eigenaar verkocht.


Reanne van Kleef in gesprek met sportwethouder Paul Dirkse over het afstoten van de sportaccommodaties.

Taekwondo Vereniging Leiden

Sportschoolhouder Gerard van den Berg van Taekwondo Vereniging Leiden aan de Pieterskerkgracht is tevreden met het besluit. “We kunnen nu voorlopig door bouwen met onze sportschool. Dit is veel beter dan dat je meteen moet verhuizen. Ik ben ook erg blij met de steun die we vanuit verschillende kanten hebben gekregen.”

Op de vraag hoe de toekomst van zijn sportschool eruit ziet antwoordt hij: “We gaan dit nu eerst een beetje vieren. Daarna ga ik nog eens rustig naar de optie kijken om het zelf te kopen, al denk ik dat dat lastig wordt. Maar we mogen nu minstens zeven jaar blijven zitten, misschien heb ik de school dan wel op iemand anders overgedaan of zijn er andere plannen.”


Sportschoolhouder Gerard van den Berg is blij met de oplossing die nu wordt geboden voor Taekwondo Vereniging Leiden aan de Pieterskerkgracht.

Mooi staaltje samenwerking

D66-raadslid Aad van der Luit is ook te spreken over de gevonden oplossingen. Hij diende een motie in die ervoor moest zorgen dat de gemeente geen onomkeerbare besluiten kon nemen zonder dat de huurders een goed alternatief was aangeboden. Begin dit jaar leek het toch mis te gaan toen de gemeente begon met het afstoten van verschillende accommodaties. Na vele gesprekken is het toch goed gekomen en noemt Van Der Luit de uitkomsten een mooi staaltje samenwerking tussen  de Leidse Sport Federatie en ambtenaren van hoog tot laag. “Ik ben een gelukkig mens. De afgelopen tijd heb ik meerdere malen met alle betrokken partijen gesproken en men is zeer tevreden. Hiervoor zit ik in de gemeenteraad ‘geen woorden maar daden’. Dank namens alle sporters die gebruik maken van de genoemde accommodaties.”


D66-raadslid Aad van der Luit vertelt over het proces en is tevreden met het uiteindelijke resultaat. “Nu hebben we nog een ijshal te klaren”.

Gymsport Leiden

Voor het pand aan de Brahmslaan waar Gymsport Leiden gebruik van maakt geldt een andere situatie. Gymsport Leiden heeft daar een tijdelijke huurovereenkomst totdat de herontwikkeling van het gebied zou beginnen. Zij zullen verhuizen naar de 3 Octoberhal. Ook de 3 Octoberhal gaat verdwijnen, maar dat gebeurt pas als er een vervanging voor de huidige Vijf Meihal is gebouwd. Dan zal Gymsport Leiden ook naar de nieuwe Vijf Meihal gaan.

Botenloods

Toen de plannen voor de accommodaties werden gemaakt bleek er onduidelijkheid te zijn over wie de eigenaar is van de botenloods van Die Leythe. De gemeente en Die Leythe waren in de veronderstelling dat de botenloods eigendom was van de gemeente. Na onderzoek bleek dat niet de gemeente, maar Die Leythe eigenaar is van de loods. De gemeente is eigenaar van de ondergrond. De vereniging heeft de afgelopen jaren huur betaald en de gemeente heeft daarvoor onderhoud gepleegd. De partijen hebben afgesproken de eigendomsgrenzen te respecteren, wat betekent dat Die Leythe geen huur betaalt en de gemeente geen onderhoud pleegt.

 

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×