VVD Leiden fractievoorzitter Zevenbergen blikt terug op verkiezingsuitslag

6

Een bescheiden feestje is er vorige week wel gevierd bij de VVD. “Als je voor de derde keer de grootste partij van het land wordt, dan mag je dat doen,” vindt fractievoorzitter Frederik Zevenbergen van de VVD Leiden. Zijn partij eindigde in Leiden op plek drie, na D66 en GroenLinks.

Vanaf nu gaat de Leidse VVD-fractie aan de slag om een goede uitslag te halen bij de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2018 worden gehouden. Ondertussen volgt hij de verrichtingen van verkenner Edith Schippers met bovengemiddelde belangstelling.

Delen

6 reacties

 1. Bescheiden feestje? De VVD heeft landelijk gewoon keihard 8 zetels verloren. De coalitie zelfs 37 zetels ondanks de hoogconjunctuur. In Leiden is de verdeling per 15 maart 2017:

  D66 21% (2014 28%),
  GL 17% (2014 10%),
  VVD 16,8% (2014 10,5%),
  PVV 10% (2014 0%),
  PvdA 6,3% (2014 12%),
  CDA 6,2% (2014 8,2%)

  Lokaal gaan de PVV, VVD en GL er dus erop fors vooruit, maar ook hier is er een bloedbad voor de PvdA. In de buitenwijk Stevenshof is de PVV de grote winnaar.

  Trekken we de landelijke verkiezingsuitslag fictief door naar 21 maart 2018 Leiden dan zou Leiden kunnen gaan voor een “liberaal progressief motorblok” VVD-D66-Groenlinks. Leiden wordt van binnen en van buiten weer in een extra lik groene verf gezet. Lokale politiek is veel effectiever dan de stroperige landelijke variant.
  Doet de goed gebekte Edith haar werk deze week goed, dan mag ze gerust volgend jaar ook in Leiden komen formeren. Ze is nu vertrouweling van Mark, dus Frederik zal dat niet erg vinden. Tenminste als onze nummer 79 Frederik niet met een giga aantal voorkeursstemmen naar het Binnenhof geroepen wordt. Als ICT woordvoerder wel te verstaan.

 2. Eric van 't Groenewout op

  Ik vraag me af waar alle anti-Rijnlandroute roeptoeters blijven, nu (helaas) een pro-Rijnlandroute partij als PVV in de Stevenshof de grootste is geworden. Het geeft aan dat de opgeklopte stemmingmakerij tegen deze zeer noodzakelijke verbindingsweg, slechts uit de koker van een klein groepje fanatici komt die ons wijs willen maken dat zij namens een hele wijk spreken.
  De tegenstanders van de Rijnlandroute zijn getalsmatig niet meer dan een zéér kleine minderheid. Als ik de cijfers goed analyseer, zou je kunnen concluderen dat bijna 90% (bijna NEGENTIG PROCENT!!!) van de kiesgerechtigden in de Stevenshof op een partij heeft gestemd die pro-Rijnlandroute is, ondanks de stemmingmakerij en voortdurende framing op sociale media door een klein groepje fanatici die ook nog eens te laf waren om onder eigen naam te opereren. Het is fijn dat “de kiezer” dit stelletje sukkelige, liegende en bedriegende prutsers keihard heeft afgestraft. Dat is voor de vierde keer op rij. Blijft jammer van die 20% voor de PVV, maar dat krijg je als een handvol mafketels ‘progressief’ en ‘links’ een slechte naam bezorgt. Met zulke ‘vrienden’, heb je geen vijanden meer nodig. Denk aan “Frankieboy” of de in pseudoniemen en scheldpartijen grossierende Poetinvriend “Hubert”.
  De voorspellingen van deze framende fanatici dat na 17 maart wel een anti-Rijnlandroute wind zou gaan waaien en er met “gevestigde orde partijen” als D66 en VVD en SP zou worden afgerekend, is niet uitgekomen. Waarvan acte.

  • Piet Pekelharing op

   Eric, het ging om landelijke verkiezingen. Daar spelen andere onderwerpen dan een rondweggetje rond een provinciestadje. Welke partij had er eigenlijk in haar verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen staan dat de Rijnlandroute er moet komen? De PVV in ieder geval niet, want haar verkiezingsprogrammaatje paste op een A4-tje.

   • Eric van 't Groenewout op

    Je hebt helemaal gelijk, Piet. Maar lees de vele reacties van ‘Hubert’ en anderen die vol pathos steeds weer tetterden dat er zou worden afgerekend met de ‘establishment partijen’ die voor de aanleg van de Rijnlandroute hebben gestemd. Elke verkiezing weer schreeuwden zij dit op het internet en elke verkiezing weer, koos de kiezer in grote meerderheid om wat voor reden dan ook niet in lijn met het advies van deze heerschappen. Als je vier keer maandenlang fulmineert dat vanwege de Rijnlandroute de kiezers massaal met D66 en VVD enz. zullen afrekenen, luidt de conclusie dat de kiezer dat al vier keer niet heeft gedaan en partijen die in provincie en gemeenteraad pro-Rijnlandroute zijn, getalsmatig alleen maar groter zijn geworden met als uitzondering het in dit dossier zwalkende GroenLinks. Die partij is trouwens nog steeds voor een Rijnlandroute, alleen op een andere locatie (de Churchill Avenue).

 3. Het is goed in dit land dat er voor- en tegenstanders van bepaalde projecten zijn. Uiteindelijk bereik je een hard bevochten compromis waarmee een ieder zal moeten leren leven. Dat is niet anders bij de Rijnlandroute en andere projecten in en rond Leiden. De N343 is sinds de uitspraak van de RvS onherroepelijk, over de westelijke en oostelijke inpassing is nog overleg tussen de gemeente en belangenverenigingen.
  Merk op dat GroenLinks (onder Kos/Steegh) tot 2010 ook voorstander van de Rijnlandroute was. Maar GL heeft nu flink gewonnen in Leiden.
  De PVV is inderdaad een asfaltpartij, die ook nog eens Schiphol naar 800.000 vluchten per jaar wil laten groeien. Leiden ligt precies onder de belangrijke aanvliegroute naar de Kaagbaan. Daarnaast hebben ze ook een aantal linkse standpunten die de PvdA mogelijk veel stemmen gekost heeft. Ook het beleid van de regeringscoalitie inzake de positie van zzp’ers, waarvan er nogal wat in de Stevenshof wonen kan een rol gespeeld hebben. Het is en blijft gissen, je weet nooit precies wat in de hoofden van kiezer speelde op het moment dat hij het rode potlood ter hand nam. Ben benieuwd hoe Leiden in maart 2018 gaat stemmen.

 4. Eric van 't Groenewout op

  Laten we hopen dat de PVV dan fiks achteruit kachelt, want de uitbreiding van Schiphol zal met name noordelijk Leiden veel overlast bezorgen. Boven de Merenwijk is het nu vaak al spitsuur met laag cirkelende vliegtuigen. Enfin, de PVV is ook pro-kernenergie en voor het verder leegpompen van Groningen…
  Het is inderdaad goed dat over alle onderwerpen in Nederland vrijelijk kan worden gesproken. Ik ben het geheel en al met u eens.
  Wat minder fraai is, is dat de tegenstanders van de Rijnlandroute een virtuele heksenjacht hebben ontketend, waarbij wethouders als Robert Strijk en Paul Laudy en raadsleden als Frederik Zevenbergen op een ongehoorde en nietsontziende wijze zijn afgebrand, beschimpt, op uiterlijke kenmerken zijn bespot, van frauduleuze oogmerken werden beticht, enz. Hier werden mensen die zich inzetten voor het openbaar belang, en dat met open vizier doen (en bovendien langs reguliere weg altijd beschikbaar zijn om standpunten toe te lichten), min of meer vogelvrij verklaard door lafbekken als de schuimbekkende Poetin-adept “Hubert”, die zich uitsluitend achter pseudoniemen durven te verschuilen. Het vervuilt de discussie.
  Het zou prettig zijn als de webmaster van dit forum wat meer gaat toezien op het naleven van de spelregels. Correcte omgangsvormen (en taalgebruik) komen én de discussie én dus uiteindelijk ook de democratie ten goede.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.