Verder bestaat één jaar. Voor en door vrijwilligers bieden zij een scala aan workshops aan voor vrijwilligers, en zijn ze meer en meer een netwerkorganisatie. (Foto: PR)

De ontwikkeling van een vrijwilliger is ook belangrijk

Het is de gewoonste zaak van de wereld je te ontwikkelen voor je werk. De meeste werkenden hebben wel een cursus, training of zelfs meerjarige opleiding gedaan, vaak betaald door de baas. Naast het circuit van betaald werk bestaat er ook een van onbetaald werk. De overeenkomsten zijn er: er wordt gewerkt, er bestaat een markt van banen, er zijn regels. In Leiden bestaat een organisatie die aan dat circuit workshops aanbiedt: Verder.

Vrijwillige inzet
“We spreken liever van ‘vrijwillige inzet’ dan van ‘vrijwilliger'”, zegt projectcoördinator Hilly Geleijnse. De reden daarvoor is dat het begrip vrijwilliger eigenlijk te beperkt en te beladen is. “Mensen die bestuurslid zijn bij een sportvereniging, maar zich géén vrijwilliger vinden. Vrijwilliger zijn, is niet alleen uitvoerend bezig zijn”. De groep waarop Verder zich richt, zijn al die mensen die zich een deel van hun vrije tijd, en onbetaald, inzetten. Volgens de Stadsenquête 2015 is dat 32% van de Leidse bevolking.

Delen
In zo’n grote groep moet ook veel kennis te vinden zijn. Dat is dan ook precies waarop Verder zich richt: het delen van kennis. “Ons ‘voor en door vrijwilligers’ stimuleert en gaat er van uit dat binnen die grote groep veel kennis en ervaring is om onderling van te leren en profiteren”. De workshops zijn dan wel bedoeld voor vrijwilligers; ze worden gegeven door mensen met heel verschillende achtergronden. “Mocht iemand vanuit z’n betaalde werk iets willen aanbieden – gratis, dat wel – waarvan hij of zij denkt dat het interessant is voor vrijwilligers: neem contact op”.

Effect
Dat de werelden in elkaar over lopen, blijkt uit de waarneming dat “we ook workshops hebben gehad van mensen die hier stappen zetten naar een eigen bedrijf, of mensen die daarna een carrièreswitch maakten”. Verder mag zich dan wel richten op vrijwillige inzet, de effecten reiken verder. Dat is meteen ook de kwetsbaarheid van Verder: het is lastig ‘hard’ te maken waar het in deze ‘zachte’ sector om draait. Gratis workshops in gratis ter beschikking gestelde locaties met onbetaalde workshopleiders is voor velen nog steeds een lastig fenomeen. ‘Kan dat wel wat zijn?’ zou net zo goed kunnen luiden ‘Betalen we voor die anderen niet teveel?’.

Verbinden
Interessant is dat Verder naar buiten het vrijwilligerscircuit reikt. Heel bewust werkt Geleijnse aan een netwerk dat zich over heel de stad vertakt. Voorop staat ‘kennis die voor vrijwilligers interessant is’, binnen te halen. “Nu je het zegt, dat kan inderdaad ook uit de gemeente komen of uit Stadslab”. Verder is dan ook continue aan het scouten “Niet iedereen weet welke talenten hij of zij heeft, of welke kwaliteit of expertise ook elders bruikbaar is”. Verder is een typische netwerkorganisatie: kleine kern, met lijntjes links en rechts “komend jaar willen we uitbreiden naar meer sectoren, en onze uitdaging is maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven koppelen”.

Bereik
Met een bereik van 400 deelnemers in 35 workshops in 2016 is Verder al een aardig eind op streek “en we hebben al aardig wat wensen voor workshops gekregen, ook aanbiedingen om ze te geven, maar samen met de instellingen kijken we of het past (of niet teveel van hetzelfde wordt)”. Ontstaan uit de Leidse VrijwilligersAcademie LVA en het Leidse VrijwilligersCollege LVC kent Verder een aantal aangesloten organisaties “maar we zijn er ook voor bijvoorbeeld wijkverenigingen”. Waar iDoe zich richt op de organisatie, richt Verder zich op de vrijwilliger en op “aanvullend aanbod”. Ook dat maakt het werk voor Verder lastig, want waar ligt de grens en ben je niet afhankelijk (gemaakt) van anderen als je ‘aanvullend’ werkt?

Workshopcarrousel
Op 23 juni organiseert Verder een ‘workshopcarrousel’ “waarschijnlijk bij BplusC”. Dat kan een kennismaking zijn met een club die ook oog heeft voor de persóónlijke ontwikkeling van vrijwilligers “de ‘soft skills'”, die je nieuwe netwerken, kennis en mensen laat aanboren en ontmoeten, en die vrijwillige inzet waardeert en erkent. Het aanbod is breed genoeg, van ‘intercultureel communiceren’ via ‘creatief schrijven’ tot ’theater’ en ‘conflicthantering’. Dat Verder netwerken serieus neemt, wordt benadrukt door de MEET-inn’s: loop gewoon binnen-bijeenkomsten. De eerstvolgende is op 11 april.

Verder vindt u aan de Rijnsburgersingel, op nummer 60, waar ze zijn te vinden samen met ondermeer iDoe, Libertas en Ons Doel. Voor informatie, naast de website en in toenemende mate social media: info@verderleiden.nl.

Interview Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×