(Foto's: AS Media).

Grote brandweercompetitie in Voorschoten

Afgelopen zaterdag kleurde Voorschoten even helemaal rood. De brandweer organiseerde er de hele dag een aantal provinciale brandweervaardigheidstoetsen. De wedstrijden vonden plaats op het Industrieterrein Dobbewijk aan de Dobbeweg in Voorschoten.

In totaal deden twintig verschillende brandweerkorpsen uit vijf verschillende regio’s mee. Dit waren korpsen uit de Veiligheidsregio’s: Hollands-Midden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Limburg-Noord en Brabant Zuid-Oost. Tijdens de wedstrijden werd gebruik gemaakt van een tweetal wedstrijdbanen, een zogenoemde Tas-HD én een 112 baan.

De casus bij de Tas HD baan betrof een voertuigbrand in de garage van Autobedrijf Fred Schilthuizen. Hierbij stond de naastgelegen garage van het autobedrijf vol rook door een brandend voertuig op een autobrug én moest er een ‘slachtoffer’ in dezelfde garage gered worden van de eerste verdieping.

De casus bij de 112 baan speelde zich af bij Aannemersbedrijf Kriek. De brandweer werd gealarmeerd voor een melding van een vreemde lucht bij het bedrijf. Het bleek in dit scenario te gaan om een hennepplantage waar bovendien net een ripdeal had plaatsgevonden. Daarbij vielen in deze toets twee ‘gewonden’. Eén persoon raakte bekneld onder een bouwlift en het andere slachtoffer lag gewond bij de wietplantage.

Op de eerste baan bij Autobedrijf Fred Schilthuizen is de ploeg uit Rotterdam Olympiakazerne er met de eerste prijs vandoor gegaan. Op de baan bij Aannemersbedrijf Kriek kreeg de ploeg uit Dirksland de eerste prijs.

Vrijwilligers

De Brandweer Hollands Midden zoekt vrijwilligers voor het Voorschotense team. “Een uitdagende baan waarbij je je inzet voor de Voorschotense samenleving. Dat gaat niet zo maar, daar moet je wel wat voor doen”, zo meldt het korps.

Een brandweerman of -vrouw heeft een heel breed takenpakket. “Je rukt uit bij brand en je verleent assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld door het openknippen van een auto na een ongeval. Ook verleen je assistentie bij incidenten met gevaarlijke stoffen of waterongevallen. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts voorkomen. Als vrijwillig medewerker oefen je op een vaste oefenavond per week op de kazerne, zodat je goed bent toegerust voor deze taken”.

Het Voorschotense team oefent altijd op dinsdagavond. Daarnaast volgen brandweervrijwilligers twee à drie jaar lang één avond in de week een basisopleiding voor de functie manschap A. Ook een dagopleiding is mogelijk in een kortere periode. Verder zijn er mogelijkheden voor verdere ontwikkeling via specialistische opleidingen tot bijvoorbeeld brandweerchauffeur of bevelvoerder.

Bij de Voorschotense brandweer werken op dit moment 21 vrijwilligers. Mannen en vrouwen. De onderlinge contacten zijn heel goed en bevorderen een goede samenwerking bij uitrukken naar incidenten. Maar daar kan ploegchef Nico Guijt meer over vertellen. Hij is bereikbaar via nico.guijt@brandweer.vrhm.nl en 0630405312. je kan ook altijd een kijkje nemen op onze facebookpagina @brandweervoorschoten

112 Sleutelstad Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×