De leerlingen van Mark Horton bewonderen de acht gouden medailles die hij tijdens het  WK Kung Fu won. (Foto's: Reanne van Kleef).

Wereldkampioen Kung Fu Mark Horton: "Ik hoop dat ik andere mensen inspireer"

De gouden medailles kunnen maar nauwelijks allemaal tegelijk om zijn nek: de Britse Leidenaar en Kung Fu meester Mark Horton is terug uit Hong Kong waar hij meedeed aan het WK Kung Fu: met maar liefst acht gouden medailles zette Horton een nieuw record van meeste medailles op één wereldkampioenschap. Bij aankomst bij zijn school Hong Ying ‘Centre of Excellence’ wordt hij opgewacht door enthousiaste leerlingen en fans, die hem maar al te graag met zijn wereldprestatie willen feliciteren. Alle aandacht is meer dan verdiend: Horton heeft alles uit de kast moeten halen om dit unieke resultaat te halen. Eenvoudig was dat zeker niet.

Naar aanloop van het wereldkampioenschap leek een zware blessure aan de dijspier nog roet in het eten te gooien. “Ik heb even gedacht dat ik het WK niet zou halen”, zegt Horton in een interview met Sleutelstad. Door een zorgvuldige voorbereiding en het rekening houden met de blessure tijdens de eerste wedstrijden wist de Kung Fu meester zich staande te houden. Tijdens de laatste wedstrijddag nam de adrenaline het over. “Dat komt door de verwachtingen van mensen”. Dat die hoog waren moge duidelijk zijn: in 2015 wist de Leidse Kung Fu grootmeester al zeven gouden medailles op het WK binnen te slepen.

In China is Kung Fu ontzettend groot. Het WK wordt dan ook wel ‘de Olympische Spelen van de Kung Fu’ genoemd. Het evenement wordt op nationale televisie uitgezonden. Dat blijkt ook wel uit de aandacht die Horton krijgt: “Ik was zeker een uur of twee bezig om met mensen op de foto te gaan. En je gaat geen nee zeggen, het hoort er gewoon bij. Ik hoop dat ik andere mensen inspireer”.

Reanne van Kleef in gesprek met Kung Fu meester Mark Horton over het winnen van acht gouden medailles op één WK.

Horton was niet eenzaam in Hong Kong: hij naam drie van zijn leerlingen mee: Harm Poelman, Susan Meads en Lucas van Scheppingen. Laatstgenoemde is overigens beter bekend als DJ ‘Laidback Luke’. Op ‘de Olympische spelen van de Kung Fu’ bleek dat Lucas niet alleen goed is in het maken van muziek. Met drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille was ook voor hem het WK zeer succesvol.

Intussen is Horton de 50 gepasseerd en hij weet nog niet of hij na het overweldigende succes op het afgelopen WK nog een keer mee gaat doen. De voorbereiding voor een dergelijk evenement is zwaar en neemt zo’n drie tot vier maanden in beslag. Daarnaast zijn er ook een hoop andere projecten waar Mark zich nu op wil focussen. Hij wordt steeds meer gevraagd voor filmprojecten, zowel als choreograaf als acteur. Ook zijn drie dochters komen ter sprake: de kersverse wereldkampioen zou graag wat meer tijd met ze doorbrengen. “Ik ben nu sinds 1982 aan het lesgeven. Misschien wordt het tijd om wat andere dingen van de wereld te zien”.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×