Leidenaar beste online-docent

Prijzen voor docenten zijn er altijd wel, maar voor de beste online docent? Dat hoor je niet zo vaak. Des te bijzonderder is het dat Leids hoogleraar Sjoerd Douma afgelopen week werd uitgeroepen tot beste docent van Coursera, hét platform voor online cursussen. “Ik ben er super blij mee”, zei Douma tijdens de uitzending van Science071.

Bescheiden hoeft de hoogleraar niet te zijn, zijn leerlingen gaven hem een beoordeling van 9.8. Douma: “ik vond het zelf ook een heel hoog cijfer. Het kan bijna niet hoger.” Hij versloeg daarmee bijna 2.000 andere cursussen van Coursera. De hoge beoordeling geeft aan dat de docent Internationaal Belastingrecht goed bezig is. Zelf denkt hij dat het aan de persoonlijke band ligt die wil opbouwen met de student. “Ik probeer persoonlijk, authentiek en gepassioneerd te zijn.”

Internationaal belastingrecht
“Mijn MOOC gaat over Internationaal Belastingrecht. We leggen uit hoe het huidige stelsel is ontstaan.” Dat het debat hierover actueel is, weet Douma. “We moeten discussiëren op basis van de feiten. Daarom moeten we weten hoe het allemaal tot stand is gekomen.” De MOOC is eigenlijk nooit echt af. “We blijven bezig om de MOOC te updaten en te perfectioneren. Iedere dag gebeurt er weer iets nieuws.”

Toekomst van MOOC’s

Een online les volgen is heel populair. Aan de MOOC van Douma ‘Rethinking International Tax Law’ deden 30.000 studenten mee. “We hebben zeker 30 video’s opgenomen. Dat was nog een hele klus.” Een video van ongeveer zeven minuten kostte bijna 2 uur tijd. “Zinnen vloeiend uitspreken is nog moeilijker dan je denkt.”

Op Coursera staan veel MOOC’s van de Universiteit Leiden. Van Archeologie tot Terrorisme en van Geschiedenis tot Biologie. “Het idee is dat je je eigen pakket kan samenstellen wat voldoende zou kunnen zijn voor een mastertitel.” De Universiteit Leiden gaat volop mee in deze ontwikkeling.  “We timmeren als Universiteit hard aan de weg.” Ten opzichte van andere universiteiten doet Leiden het goed vindt Douma. “Ik denk dat Leiden in Nederland kampioen is van de MOOC’s.”

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×