(Foto's: Reanne van Kleef).

Leiden traint talentvolle jonge sportbestuurders

Een groep jonge bestuurders van Leidse sportverenigingen sloten deze week in het stadhuis het talentprogramma ‘modern besturen’ af. Met een presentatie aan hun eigen bestuur lieten ze zien wat ze tijdens de zes cursusavonden hebben geleerd en hoe ze dat in hun eigen vereniging kunnen toepassen. Het talentprogramma werd aangeboden door de gemeente Leiden in samenwerking met NOC*NSF  en Brug 8.

“We merkten dat we veel jonge, talentvolle sportbestuurders in onze stad hebben, maar dat zij moeite hebben om aansluiting te vinden bij hun dagelijks bestuur”, vertelt breedtesportcoördinator Rik van der Geest van de gemeente Leiden. Na een aanbod van NOC*NSF en Brug 8 om deze talenten te gaan trainen, besloot de gemeente daarbij aan te haken en de verenigingen de kans te geven om hun (toekomstige) bestuursleden op cursus te sturen.


Reanne van Kleef sprak met breedtesportcoördinator Rik van der Geest over het talentprogramma.

De verenigingen die meededen aan de cursus waren LZ1886, De Zijl Zwemsport, ZVL, GGV, Veglo, Hockeyclub Roomburg, Gymsport Leiden, IJsvereniging Leiden DoCoS tafeltennis en Unicum. Drie maanden lang hebben de bestuurders het onder andere gehad over zaken waar ze tegenaan lopen, wat het DNA is van de vereniging, hoe je een vergadering leidt en hoe je binnen een vereniging kunt communiceren.

Na afloop kregen de deelnemers een certificaat van NOC*NSF. Ze gaan met in totaal 200 jonge sportbestuurders een soort denktank vormen en zullen regelmatig naar hun bevindingen worden gevraagd. “Dit zijn de bestuurders waarvan we hopen dat ze in de toekomst gaan zeggen: ‘Dat moeten we anders doen!’, aldus Van der Geest.

Wat Van der Geest betreft is het een geslaagd project dat zeker een vervolg gaat krijgen. “Deze mensen hebben we geworven via een soort nieuwsbrief. Daar kwamen zo’n twintig mensen op af, waarvan er wel weer een paar zijn afgevallen. Nu is het even wat drukker voor de verenigingen omdat ze richting het einde van het seizoen gaan, maar ik kan me best voorstellen dat we dit richting september nog een keer gaan doen.”

Leiden Nieuws Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×