Sinds een week rijden er twee schillenboeren van Gemiva door Tuinstad-Staalwijk. (Foto: Reanne van Kleef).

GroenLinks Leiden wil stadsbrede oplossing voor groenafval

Inwoners van heel Leiden zouden hun groenafval apart moeten kunnen aanbieden. Dat stelt GroenLinks Leiden in een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding is de start van de inzameling van groenafval door twee schillenboeren die sinds vorige week in Tuinstad-Staalwijk actief zijn.

In de wijk halen twee schillenboeren op elektrische bakfietsen emmertjes met groenafval op bij de bewoners. De schillenboeren zijn cliënten van Gemiva. Het afval wordt naar de Kwekerij aan de Nachtegaallaan gebracht waar het tot compost wordt verwerkt dat vervolgens weer gebruikt wordt in de tuinen en kassen van de Kwekerij.

“Het initiatief is ontstaan omdat bewoners hun groenafval niet apart aan konden leveren,” zegt raadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks Leiden. “Het is een schitterend bewonersinitiatief dat duurzaamheid stimuleert en mensen met een beperking ondersteunt. Het zorgt bovendien voor extra leefbaarheid in de wijk. Een fantastisch project wat dan ook zo snel mogelijk navolging hoort te krijgen. Bijvoorbeeld door de schillenboeren in meer wijken in te zetten”. Wat Olsthoorn betreft mag ze inzameling ook op andere manieren gestalte krijgen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van wijkcompostbakken.

In zijn brief aan het college vraagt Olsthoorn of het in heel Leiden mogelijk kan worden om groenafval apart te verzamelen en op te laten halen door de gemeente en ook hoe het sowieso gaat met de scheiding van afval in Leiden. “In vorige jaren bleek dat Leiden hopeloos achter loopt wat betreft afvalscheiding”.

GroenLinks hoopt dat de gemeente de proef met de schillenboer zo snel mogelijk gaat uitbreiden naar andere wijken. Nu is het idee om eerst een jaar ervaring op te doen in Tuinstad-Staalwijk en pas na een evaluatie verder te kijken. “Het zou toch vreemd zijn als andere wijken geen schillenboer kunnen inzetten als ze zich al voor de evaluatie melden. Daar zou de gemeente dan gewoon aan mee moeten werken”. Ook zouden bewoners volgens GroenLinks zelf eigen wijkcompostbakken moeten kunnen neerzetten.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×