(Foto's: Emile van Aelst).

Leidse hoogleraar Telders herdacht met kranslegging

Volkenrechtelijk Dispuut “Prof. mr B. M. Telders” organiseerde donderdag een herdenking ter ere van de professor die 72 jaar geleden overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen. De Leidse hoogleraar volkenrecht was een van de opstellers van ‘Het Leidsche Senaatsprotest’ op 31 oktober 1940, waarin hij samen met toenmalig rechtendecaan professor Cleveringa streed tegen de zogenoemde Ariërverklaring (niet-joodverklaring).

De herdenking vond plaats in het Klein Auditorium in het Academiegebouw. Ook werd er een krans worden gelegd voor Rapenburg 45, het voormalige woonhuis van Ben Telders.

Ben Telders was een van de leidende figuren achter het protest tegen het ontslag van joodse collega’s. Op 26 november 1940 hield rechtendecaan Rudolph Cleveringa zijn beroemde rede tegen dit ontslag. Telders had nog aangeboden in zijn plaats die rede te houden, omdat hij – in tegenstelling tot zijn decaan – ongehuwd was. Op 18 december werd Ben Telders door de Duitsers opgepakt. Na vierenhalf jaar gevangen te zijn geweest, overleed hij op 6 april 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Telders werd een lotgenoot van Anne Frank, die eveneens kort voor de bevrijding van het kamp door de Britten aan de vlektyfus bezweek. De gedreven volkenrechtsgeleerde werd slechts 42 jaar. Een jaar later ontving hij postuum het Verzetskruis.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×