Europees strafrecht, natuurrecht en overvolle bibliotheken

Vandaag in Science071 de jongste hoogleraar van Leiden Jannemieke Ouwerkerk over haar onderzoek naar Europees strafrecht, Henk Nellen vertelt over het natuurrecht van Hugo de groot, een reportage over overvolle bibliotheken en een prestigieuze universiteit bedreigt door nieuwe Hongaarse wetgeving. Natuurlijk is er ook weer wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Lieuwe van Slooten en hij heeft ook een aantal Leidse nieuwtjes.

De Europese unie is ooit ontstaan uit economische samenwerking. Hoogleeraar Jannemieke Ouwerkerk sprak in haar oratie over hoe de Europese Unie strafrecht kan toepassen. Hoe kan de Unie zaken strafbaar stellen in haar lidstaten. Lidstaten moeten hiervoor hun eigen wetgeving soms aanpassen, ook Nederland heeft wel eens zijn wetboek moeten aanpassen. Ouwerkerk onderzocht waar Europa zijn strafrecht op baseert. Luister het hier terug.

Professor Henk Nellen houdt op 13 april een lezing over Hugo de Groot. Hoewel Hugo de Groot eigenlijk een theoloog was kennen we hem vooral als rechtsgeleerde. Hugo de groot geloofde in een natuurrecht dat voor alle mensen kon gelden. Dit zou betekenen dat vechten om geloof kan worden voorkomen, want zo’n religieus dogma was het volgens hem echt niet waard om voor te knokken.

Met al die afleiding op de gemiddelde studentenkamer is het altijd fijn als je een plekje in de universiteitsbibliotheek kan veroveren. Alleen zitten die tegenwoordig stampvol. Verschillende bibliotheken experimenten met manieren om ervoor te zorgen dat er voor de beoogde doelgroep een plekje kan worden verzekerd. Redacteurs Lieuwe van Slooten en IJsbrand Terpstra gingen op onderzoek uit bij verschillende bibliotheken van de universiteit.

In Boedapest is een nieuwe wet aangenomen die¬†internationale universiteiten verplicht om wanneer ze in Hongarije diploma’s uitreiken ook een vesting in het thuisland aan te houden. Naast een aanval op de nationalistische premier van het land is deze wet vooral lastig voor de Central European University, een prestigieus internationale universiteit gevestigd in Hongarije. Rosa Rupert sprak met de Hongaarse onderzoeker Monica Baar.

Redacteur Lieuwe van Slooten hield deze week het wetenschapsnieuws in de gaten. Hij bracht ons de vondst van een jonge sabeltandkat, zicht op een oud sterrenstelsel en onderzoekers die dromen kunnen zien en een supercomputer die in vier pizzadozen past.

 

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×