Illegale studenten in universiteitsbibliotheken

Onlangs opende de Universiteit Leiden twee nieuwe bibliotheken: De Asian Library en de bibliotheek in Wijnhaven (Den Haag). De extra studieplekken zijn alleen niet genoeg. “Het is hier altijd vol”, moppert een student. 

De ingang van Wijnhaven.

Het is de ideale plek om te studeren. Je hebt er weinig afleiding, het is er stil en rustig. Althans, rustig is het bij veel
bibliotheken van de Universiteit Leiden niet. Met name tijdens tentamenperiodes is het vechten voor je plek. “Ik wilde in de bieb gaan zitten, maar daar is het vol”, zegt Frederik die naarstig op zoek is naar een plekje. 
“Een aantal studenten komen hier binnen, maar gaan gelijk weer weg”, zegt Wietse die achter de balie zit in de bibliotheek van Wijnhaven. “Het zit eigenlijk altijd vol.”

LU card sinds 10 april verplicht

Cursisten

Dat het zo druk in Wijnhaven is komt omdat er ook veel niet-universiteit Leiden studenten zitten. “Er komen hier veel studenten van de TU Delft dat hier ook een vestiging heeft”, zegt Wietse. Maar, niet alleen van andere universiteiten komen mensen in Wijnhaven studeren. Bas studeert Bestuurskunde en komt er dagelijks: “Ik denk dat hier ook studenten van de Hogeschool komen.” Geoffrey vermoedt dat ook. Hij uit zijn frustratie om het niet kunnen vinden van een studieplek: “Zijn het eigenlijk wel universitaire studenten of zijn het cursisten?”

Het is de universiteit eveneens opgevallen, want zij hebben bordjes geplaatst die het sinds maandag verplicht maken om je LU-kaart bij je te hebben. Wietse: “We sturen nog niemand weg, maar er wordt wel over nagedacht om dat te gaan checken.”

Weggestuurd

Waar wel studenten zijn weggestuurd is de Asian Library die bedoeld is voor studenten en onderzoekers die iets over Azië bestuderen. “We willen vermijden dat deze bibliotheek gebruikt wordt voor mensen die alleen een stoel en een tafel nodig hebben”, zegt bibliothecaris Kurt De Belder. “Dat gebeurt bijvoorbeeld bij onze leeszaal ‘bijzondere collecties’ waar je ook niet zomaar kunt gaan zitten.” De Belder begrijpt wel dat studenten naar de Asian Library trekken. “Je hebt er een fantastisch uitzicht over de Hortus en de Sterrenwacht. Het is een gewilde plek.” De bibliothecaris hoopt dat het niet meer zo intensief nodig is om te controleren als in de voorbije periode.

Oplossing

Om te voldoen aan de vraag naar genoeg studieplekken heeft de Rechten Faculteit geëxperimenteerd met het openstellen van werkzaaltjes tijdens tentamenperiodes. “Dat willen we nu uitbreiden naar andere faculteiten toe”, zegt De Belder.” Tijdens de tentamenperiode wordt geen of veel minder onderwijs gegeven.” De meest gewenste oplossing voor De Belder is echter de nieuwe Humanities campus. “Wanneer we de Humanities campus om de universiteitsbibliotheek zouden ontwikkelen, dan biedt nieuwe kansen voor additionele werkplekken.”

Luister hier de reportage terug.

 

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×