Het voormalige scholencomplex naast de moskee in aanbouw wordt mogelijk een zelfbouwwijk. (Foto's: Chris de Waard).

Statushouders mogen woningen bouwen aan Toussaintkade

De gemeente Leiden heeft een intentieovereenkomst getekend met de onderneming Steenvlinder uit Den Haag om op de Toussaintkade kluswoningen en zelfbouwwoningen mogelijk maken. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. Daarin wordt onder meer voorzien in het zelf realiseren van woningen door 15 tot 25 statushouders die nu elders in Leiden wonen.


Reanne van Kleef sprak met bouwwethouder Paul Laudy over het zelfbouwproject.

Het ROC gebouw aan de Toussaintkade wordt op dit moment tijdelijk verhuurd aan studenten. In het plan van Steenvlinder wordt het terrein samen met zelfbouwers veranderd tot een kleinschalige buurt met circa 80 tot 100 huizen, zowel appartementen als eengezinswoningen. Het project bestaat uit kluswoningen in het oude ROC gebouw en zelfbouw op het terrein naast de voormalige school.

Bijzonder aan het plan van Steenvlinder is dat circa 15 tot 25 in Leiden woonachtige statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning), de kans krijgen om zelf een huis te bouwen. Deze nieuwe Leidenaren worden hierbij ondersteund door Steenvlinder en door de Stichting Fundering.

Wethouder Paul Laudy (bouw): ”Wij zijn erg blij dat we weer een zelfbouwproject in Leiden kunnen starten. Woningzoekenden krijgen hier de kans om hun woning helemaal naar eigen inzicht te maken, met begeleiding van Steenvlinder. Klussen aan een appartement of helemaal zelf je huis ontwerpen en bouwen, er is voor elk wat wils. En de toekomstige bewoners hebben één ding gemeen: ze kunnen hun droomhuis maken om voor lange tijd in Leiden te wonen. Samen vormen ze een unieke groep bewoners in een unieke ‘zelfbouwwijk’.”

Directeur Marnix Norder van Steenvlinder: “Met dit project is het voor inwoners van Leiden mogelijk om hun mooiste woning te maken. Door de combinatie van kluswoningen en nieuwbouwkavels in allerlei typen en afmetingen, ontstaat er een grote variatie in doelgroepen. Het levert een gevarieerde wijk op, met betrokken bewoners. Een verrijking voor de stad en samenleving.”

Steenvlinder is een onderneming met ervaring in de ontwikkeling van zelfbouwprojecten. Zij hebben een enorme diversiteit aan kluswoningen en nieuwbouw op kavels gerealiseerd. De stichting Fundering is een initiatief dat kansarme groepen, waaronder statushouders, toegang geeft tot de woningmarkt. Door alternatieve financieringsvormen slim te combineren kunnen zij nu ook gaan bouwen aan hun toekomst en wordt integratie bevorderd.

De komende maanden gaat Steenvlinder met de gemeente Leiden de plannen verder uitwerken en wordt de wijk geïnformeerd over de plannen. Deze zomer is bekend of de ontwikkeling door kan gaan.

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×