Statushouders mogen woningen bouwen aan Toussaintkade

8

De gemeente Leiden heeft een intentieovereenkomst getekend met de onderneming Steenvlinder uit Den Haag om op de Toussaintkade kluswoningen en zelfbouwwoningen mogelijk maken. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. Daarin wordt onder meer voorzien in het zelf realiseren van woningen door 15 tot 25 statushouders die nu elders in Leiden wonen.


Reanne van Kleef sprak met bouwwethouder Paul Laudy over het zelfbouwproject.

Het ROC gebouw aan de Toussaintkade wordt op dit moment tijdelijk verhuurd aan studenten. In het plan van Steenvlinder wordt het terrein samen met zelfbouwers veranderd tot een kleinschalige buurt met circa 80 tot 100 huizen, zowel appartementen als eengezinswoningen. Het project bestaat uit kluswoningen in het oude ROC gebouw en zelfbouw op het terrein naast de voormalige school.

Bijzonder aan het plan van Steenvlinder is dat circa 15 tot 25 in Leiden woonachtige statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning), de kans krijgen om zelf een huis te bouwen. Deze nieuwe Leidenaren worden hierbij ondersteund door Steenvlinder en door de Stichting Fundering.

Wethouder Paul Laudy (bouw): ”Wij zijn erg blij dat we weer een zelfbouwproject in Leiden kunnen starten. Woningzoekenden krijgen hier de kans om hun woning helemaal naar eigen inzicht te maken, met begeleiding van Steenvlinder. Klussen aan een appartement of helemaal zelf je huis ontwerpen en bouwen, er is voor elk wat wils. En de toekomstige bewoners hebben één ding gemeen: ze kunnen hun droomhuis maken om voor lange tijd in Leiden te wonen. Samen vormen ze een unieke groep bewoners in een unieke ‘zelfbouwwijk’.”

Directeur Marnix Norder van Steenvlinder: “Met dit project is het voor inwoners van Leiden mogelijk om hun mooiste woning te maken. Door de combinatie van kluswoningen en nieuwbouwkavels in allerlei typen en afmetingen, ontstaat er een grote variatie in doelgroepen. Het levert een gevarieerde wijk op, met betrokken bewoners. Een verrijking voor de stad en samenleving.”

Steenvlinder is een onderneming met ervaring in de ontwikkeling van zelfbouwprojecten. Zij hebben een enorme diversiteit aan kluswoningen en nieuwbouw op kavels gerealiseerd. De stichting Fundering is een initiatief dat kansarme groepen, waaronder statushouders, toegang geeft tot de woningmarkt. Door alternatieve financieringsvormen slim te combineren kunnen zij nu ook gaan bouwen aan hun toekomst en wordt integratie bevorderd.

De komende maanden gaat Steenvlinder met de gemeente Leiden de plannen verder uitwerken en wordt de wijk geïnformeerd over de plannen. Deze zomer is bekend of de ontwikkeling door kan gaan.

Delen

8 reacties

  • Gezond verstand op

   Vooral het soepsidiecircus en de asielindustrie draaien weer lekker op volle toeren zoals ook weer blijkt uit deze sutuatie: “Bijzonder aan het plan van Steenvlinder is dat circa 15 tot 25 in Leiden woonachtige statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning), de kans krijgen om zelf een huis te bouwen. Deze nieuwe Leidenaren worden hierbij ondersteund door Steenvlinder en door de Stichting Fundering.” Maar goed, zoals uit de berichtgeving van de Telegraaf blijkt is daarvan ondanks de stoere verkiezingstaal van Laudy’s partij VVD de oorzaak te vinden in het feit dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff een veel soepeler toelatingsbeleid voerde dan al zijn voorgangers. Teeven en Leers incluis. De eigen bevolking mag wederom achteraan aansluiten in de rij voor een woning.

   • Gerard van der Veer op

    Joe bent een beetje van het padje, eencellige soepstengel. Een woning kopen is een woning kopen. Je klaagverslaving doet je ook dit bericht vertekend waarnemen, zoals een verslaafde overal naar dope speurt of inbraakkansen. Fijn klagen over buitenlanders, landverraders, zakkenvullers! O, de ontspanning als de dope weer door je aderen stroomt! Je weet weer waarom je leeft! Je tussen de muren van je kamer opwerpen als spreekbuis voor die bloedjes van gedupeerde, goudeerlijke, hardwerkende of sappelende, geen vlieg kwaad doende, kom hoe heten Ze ook al weer, help me een beetje.
    *
    Niks ‘blijkt’ uit je ongegrond ‘zie je wel’-geleuter. Het gaat over plannen voor KOOPWONINGEN. Aan wie ze ook verkocht worden, de verkoop is geen gaarkeuken. Huizen worden niet als pannetjes soep aan nooddruftigen uitgedeeld. Sommige kopers hoeven niet achter in de rij aan te sluiten omdat ze blank bloedje van oude Leidenaar zijn.
    *
    ‘Dik Hout’ of ‘Huiler in het bos’ lijkt me een passender nepnaam voor boven je gezaag/geklaag. Denk er eens over! Het Leids publiek is gebaat bij transparantie. Men noemt een scheet toch ook geen donderslag. Ik hoop van harte dat je komend weekend bij het paaseitjes zoeken niet weer benadeeld wordt door buitenlanders die met hulp van buiten de lekkerste eitjes voor je neus wegkapen. Denk anders aan de gekruisigde heiland. Die hing er ook alleen voor.

    • Marcellus_B op

     misschien is het beter om niet meer te reageren wanneer je zelf onder invloed bent

  • Marcellus_B op

   iemand die heel zijn leven al leeft van het geld van anderen/subsidies, kan inderdaad maar het beste de loftrompet blazen over partijpolitiek gekonkel en de voeten likken van de graai-soosjalisten.

 1. Een Leids burger op

  Bij “sociale” huurwoningen is het helaas wel zo dat de statushouders voorrang hebben met als gevolg dat de wachttijd daar eind 2015 voor reguliere woningzoekenden ongeveer 6 jaar was en die voor statushouders maar een half jaar. Dat zal nu niet veel anders zijn. Een typisch schandalig geval van: eigen statushouder eerst dus.

  Hier schijnt het te gaan om zelfbouwwoningen of zelfverbouwwoningen voor statushouders. Maar ook al zouden ze alles zelf bouwen dan nog kost het bouwmateriaal geld. Vraag blijft dus wel hoe de statushouders een eventuele lening gaan terugbetalen. En wie staat er borg als ze dat niet kunnen? Nog niet zo lang geleden moesten ze zonodig geholpen worden met simkaarten…

  Citaat uit de berichtgeving:
  “Door alternatieve financieringsvormen slim te combineren kunnen zij nu ook gaan bouwen aan hun toekomst en wordt integratie bevorderd.”

  Alleen door statushouders met de financiëring van de bouw van een huis te helpen wordt de integratie niet bevorderd hoor. Dat laatste zal voornamelijk afhangen van de vraag of en zoja in hoeverre die statushouders bereid zouden zijn om zich aan te passen aan de algemene Nederlandse Normen en
  Waarden en of ze bijvoorbeeld de normen en waarden van de nabij gelegen moskee ondergeschikt willen maken aan die algemene Nederlandse Normen en waarden. IS het niet? 🙂

 2. Piet Pekelharing op

  Zelfbouwwoningen i.p.v. de gebruikelijke eenheidsworst van de doodsaaie Vinex-wijken met straten waarvan er 14 in een dozijn gaan en waar men half Nederland mee heeft volgebouwd?

  Beseft men zich wel dat dit betekent dat er variatie komt in onze woningbouw! Dan is niet ieder huis meer hetzelfde als dat van de buren en hun buren en de volgende buren en die daarop volgen en de volgende en de straten voor en de straten achter en die verderop.

  Maar dat zijn Belgische toestanden!

Je bent nu offline