(Archieffoto: Chris de Waard).

Dodenherdenking op drie plekken in Leiden

Dit jaar vindt Dodenherdenking weer op drie plekken in Leiden plaats. Op 4 mei worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen herdacht bij het militair oorlogsmonument bij de Haagse Schouw, bij Monument De Naald van woningcorporatie De Sleutels en bij de algemene herdenking bij de Pieterskerk. Op 7 mei is de herdenking Jodenvervolging in de Hooglandse Kerk.

Om 19.00 uur start de algemene herdenking bij de Pieterskerk. Bij deze herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen of in het belang van het koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen. Burgemeester Lenferink doet het openingswoord en journalist en auteur Aad Wagenaar verzorgd dit jaar de herdenkingsrede.

De herdenking bij het militair oorlogsmonument bij de Haagse Schouw begint om 15.00 uur. Hier worden 51 jonge militairen herdacht die bij het Haagse Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker is dit jaar generaal b.d. de heer A.K. van der Vlis, oud-chef Defensiestaf. De Band of Liberation verzorgt de muziek.

Bij de herdenkingsdienst bij De Naald in De Kooi wordt stilgestaan bij het lot van de leden van de voormalige woningbouwvereniging ‘De Eendracht’, een van de voorgangers van woningcorporatie ‘De Sleutels’. Deze herdenking start om 17.00 uur.

Op 7 mei vindt vanaf 19.00 uur de jaarlijkse herdenking van de Jodenvervolging plaats in de Hooglandse Kerk. Tijdens de herdenking zal auteur en kunstenares Hella de Jonge een toespraak houden.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×