De Rubiconbeurswinnaar, Assyrische grammatica en controverse om Nederlands-Indië

Deze week in de uitzending van Science071: Dr. Bert Kauwenberg over de grammatica van het oud-Assyrisch, de symposiumcommisie van de HSVL dat op 3 mei een over Nederlands-Indië organiseert, Joanna Pawlak won de Rubiconbeurs en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws met Twan, de wetenschapsman, van Dodewaard.

 

Het Midden Oosten is de bakermat van onze beschaving. Toen wij hier nog als jagers en verzamelaars leefden waren er in het Midden Oosten al grote steden en complexe samenlevingen. Nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan naar deze culturen. Het is dan noodzakelijk ook dat de teksten uit die tijd te lezen zijn. Op 1 mei wordt hiervoor een “grammatica van het oud-Assyrisch” gepresenteerd in Leiden. Bert Kauwenberg schreef de bundel en was bij ons in de uitzending.

 

Volgende week woensdag 3 mei vindt het Symposium: ‘Oorlog in Indië? De controverse rondom het Nederlandse optreden in de dekolonisatie van Nederlands-Indië’. De avond wordt georganiseerd door de Historische Studievereniging Leiden. Daan Musters en Marieke Dwarswaard zijn mede verantwoordelijk voor het symposium en zij vertelden er meer over tijdens de uitzending.

 

 

Twan van Dodewaard brengt deze week het wetenschapsnieuws : getuigenis van een meteoriet inslag op een 10.000 jaar oude steen, de duistere afkomst van Homo Floresiensis, een lastige mobiel, rupsen die plastic eten, stof met een negatieve massa en een kunstmatige baardmoeder. 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×