(Foto's: Rolf Marselis).

ZZ Leiden onderuit in thuisduel tegen Landstede

De euforie van de gewonnen eerste wedstrijd in de halve finale tegen Landstede, afgelopen zondag in Zwolle, ebde binnen tien minuten in het tweede duel weg. Zorg en Zekerheid Leiden had in de eigen, volle Vijf Meihal niets in te brengen in het eerste kwart van wedstrijd twee tegen Landstede. Na 600 tellen stond er een ontluisterende 13-31 tussenstand op het scorebord, een klap die Leiden niet meer te boven kwam en uiteindelijk verloor met 81-92. Daarmee is de stand in de serie gelijk: 1-1


Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met ZZ Leiden coach Paul Vervack en spelers Jessey Voorn, Mohamed Kherrazi en Thomas Koenis.

In de enige echt goede fase van de thuisploeg, de eerste vijf minuten van het derde kwart, werd het weliswaar 51-55 en leek alles mogelijk, maar Landstede herpakte zich met twee driepunters van uitblinker Clayton Vette, zette het verschil weer op tien punten (51-61) en gooide daarmee in feite de wedstrijd in het slot.

Wat de ploeg van coach Paul Vervaeck mankeerde in het openingskwart was een raadsel. Vooral verdedigend was het onder de maat en Vervaeck moest al na vijf minuten in een time out vluchten teneinde zijn mannen in het juiste spoor te krijgen. Maar dat lukte niet. Er werden nauwelijks openingen gevonden in de Zwolse defensie, terwijl aan de andere kant van het veld de ene na de andere bal erin vloog. 31 punten tegen is veel te veel in één kwart. Tenzij je zelf een beetje in de buurt blijft. Maar dat was niet het geval: 13-31.

Nu is basketball vaak een raar spelletje en kan een wedstrijd zó maar 180 graden draaien, maar je zag aan Leiden dat het een moeizame avond was. Rogier Jansen was in het tweede kwart de uitzondering, die de regel bevestigde. Hij gooide er in die periode vier driepunters in en daardoor knabbelde ZZ Leiden iets van de grote achterstand af. Met een verschil van elf bij de rust (36-47) was er nog hoop in de harten van de bijna tweeduizend fans in de Vijf Meihal.

De rust bleek het ritme niet te hebben verstoord. Daviyon Draper, die in de eerste helft te weinig bij de afronding was betrokken, startte prima en zorgde er bijna solo voor dat het weer een wedstrijd werd bij 49-55. Leiden kwam zelfs nóg twee punten dichterbij (51-55), toen Mohamed Kherrazi een assist van Jon Lee afrondde.

Het publiek ging er eens goed voor zitten en staan, maar de ontnuchtering volgde snel. Clayton Vette is kennelijk in zijn element als hij strak wordt verdedigd. Kherrazi – één van de beste verdedigers in de DBL – deed alles goed, maar nog vloog de bal er twee keer van grote afstand in. Daarmee kreeg Landstede weer lucht en Zorg en Zekerheid Leiden de definitieve knock out. Nog een keer terugkomen zat er niet meer in.

Van 51-55 werd het met een 0-11 run 51-66 en gevoelsmatig was dat het moment, waarop de wedstrijd op slot ging. Het was definitief over voor de thuisploeg, toen Landstede het vierde kwart opende met vijf punten. Het verschil liep zelf weer op tot twintig punten (61-81). Dat Leiden bleef doorknokken tot het allerlaatst sierde de ploeg, maar de nederlaag kon niet meer worden voorkomen: 81-92.

Zondagmiddag (14.00 uur) gaat de serie, die over maximaal zeven wedstrijden gaat, verder in Zwolle.
Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 81-92 (13-31, 23-16, 21-22 en 24-23)

Scores Leiden: Voorn 19 (5 driepunters, 5 assists), Jansen 18 (5 driepunters), Draper 16 (7 rebounds), Kherrazi 12 (10 rebounds), Lee 10, Koenis 3 (8 rebounds) en Enobakhare 3. Topscorers Zwolle: Vette 24 (6 driepunters), Yoho 18 (5 driepunters) en Schaftenaar 18 (4 driepunters).

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×