(Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Directeur Jeremy Bangs van Pilgrim Museum geridderd

Donderdagmiddag ontving Jeremy Bangs, directeur van het Leiden American Pilgrim Museum, uit handen van burgemeester Henri Lenferink een Koninklijke Onderscheiding. Speciaal voor het 20-jarig jubileum van het museum en ter ere van zijn 70e verjaardag werd hem een concert met oude muziek in de Waalse Kerk aan de Breestraat aangeboden. Bangs werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Chris de Waard sprak met Jeremy Banks en met burgemeester Lenferink over de koninklijke onderscheiding.

Jeremy Dupertuis Bangs werd geboren in de Verenigde Staten. Na zijn studie in Chicago vervolgde hij in Leiden zijn studie kunstgeschiedenis. Hij werkte onder andere voor de Nederlandse Organisatie voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek – de voorloper van de NWO – en hij was werkzaam als wetenschappelijk assistent bij het Prentenkabinet, het Kunsthistorisch Instituut. In 1976 promoveerde hij als kunsthistoricus aan de Leidse Universiteit en in 1980 ging hij aan de slag als historicus bij het Leids Archief.

Bezoekende Amerikanen vroegen hem naar de Pilgrims en hun verblijf in Leiden. Hierdoor raakte hij gefascineerd. Hij deed diepgaand onderzoek en constateerde dat hun verblijf in Leiden van 1609 tot 1620 kenmerkend is voor de stad, vanwege zijn godsdiensttolerantie en de opvang van vluchtelingen. In 1620 vertrokken de Pilgrims naar Amerika. Zij namen veel Nederlandse en/of Leidse wetgeving en tradities mee. De democratische verkiezing van hun stedelijk bestuur was naar voorbeeld van de Leidse buurtschappen en Thanksgiving gaven ze vorm naar de viering van Leidens Ontzet. Hij toonde aan dat de Pilgrim Fathers alom beschouwd worden als de founding fathers van de Verenigde Staten.

Van 1986 tot 1991 was Dhr. Bangs de directeur van het openluchtmuseum Plimoth Plantation in Plymouth, Massachusetts. Het museum geeft een indruk van het leven in de Plymouth Colony, zoals die in de 17e eeuw door de Pilgrim Fathers gesticht werd. Hierna was hij enkele jaren directeur van het Pilgrim Hall Museum. In 1997 stichtte Bangs een Pilgrims Museum in Leiden, op de begane grond van de Beschuitsteeg 9, die hem door de eigenaren ter beschikking werd gesteld.

Naast Pilgrims-specialist is Jeremy Bangs bij uitstek kenner van de verschillende beroepen in het laat-middeleeuwse Leiden: architectuur, ambachten en de beeldende kunsten. Zijn ontelbare aantekeningen als bronnotities van jarenlang archiefwerk blijken onovertroffen materiaal te zijn voor verwerking in een database die momenteel ontwikkeld wordt voor het Leids Archief (ELO). Als onderzoeker was en is hij steeds bereid zijn kennis te delen. Zijn museumwebsite is een wereldwijde bron is voor informatie over de Pilgrimfathers. Ook is hij er in geslaagd de Pilgrim Archives voor een groot en breed publiek toegankelijk te maken.

Volgens burgemeester Lenferink heeft Jeremy Bangs een moeilijk grijpbaar deel van de geschiedenis van Leiden ‘pakbaar’ gemaakt voor een breed publiek: “Van wetenschapper tot beoefenaar van lokale geschiedenis en van internationaal onderzoeker tot de toerist uit alle denkbare landen. Met veel inzet ontdekte hij uniek materiaal en verrijkte hij op internationale wijze de geschiedenis van Leiden. Hij heeft hiermee een belangrijke positieve bijdrage geleverd aan de bekendheid van de stad Leiden in de Verenigde Staten en daarbuiten.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×