Blauwe Uur zwaar gedupeerd door brand

Het van oorsprong en nog steeds deels Leidse kunstenaarscollectief Blauwe Uur is zwaar gedupeerd door de enorme brand die twee weken geleden woedde in een loods aan de Dukdalfweg in Amsterdam. De loods bood onderdak aan een tiental creatieve bedrijfjes waaronder Blauwe Uur. Bij de brand werd het gebouw compleet verwoest, evenals alle spullen van de organisaties die in het pand gevestigd waren.

Blauwe Uur is enkele jaren geleden van Leiden naar Amsterdam verhuisd, maar is nog steeds regelmatig in de stad actief. Bijvoorbeeld bij de viering van het 700-jarig bestaan van de Hooglandse Kerk, het 50-jarig jubileum van Molenmuseum De Valk tijdens de museumnacht in 2016 en projecties in de Hortus Botanicus tijdens de Nacht van Kunst en Kennis.

Geluk bij ongeluk

Meest recente project van Blauwe uur was een videoprojectie tijdens de speciale voorstelling van PS|Theater tijdens de opening van de Lammermarkt parkeergarage en de ondergrondse disco-avond twee dagen later. Daardoor stond een deel van de apparatuur nog in Leiden en werd op die manier door toeval van de vlammen gered. “Maar veelĀ bezield werk van jaren is verloren: kunstobjecten van onder andere onze voorstellingen GLAS en POP en bijvoorbeeld onze unieke muziekinstrumentjes zijn er niet meer. Ook veel apparatuur, materialen en alle gereedschap om mooie werken te maken zijn weg,” zo laten Andrea, Jurjen en Jos die samen Blauwe Uur vormen weten.

 

Naast de emotionele schade waren de bedrijven ook niet verzekerd omdat een loods met zoveel verschillende bedrijven niet kan worden verzekerd. De ondernemers zijn dan ook alles kwijt. Om te proberen ze er bovenop te helpen, is er een crowdfunding-actie gestart. Onder het motto ‘Keep the Fire burning‘ wordt geld ingezameld voor de gedupeerde ondernemers. Ook volgt er op zaterdag 13 mei een benefietavondĀ in de Westerunie in Amsterdam.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×