(Foto: PR).

Dierenambulance in nood door gebrek aan vrijwilligers

De dierenambulance annex vogelopvang Leiden en Omstreken aan de Haarlemmerstraatweg 12 in Oegstgeest heeft dringend vrijwilligers nodig. Carla van Steenbergen, coördinator van de ambulance- en opvangdienst, vreest dat ze, als zich niet snel nieuwe vrijwilligers melden, mensen en dieren moet gaan teleurstellen. Er is momenteel eenvoudigweg niet genoeg menskracht om de ambulance 24 uur per dag te bemannen.

De dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie die al bijna 45 jaar dode en gewonde dieren op in Leiden en omstreken en de Bollenstreek ophaalt en verzorgt. Katten, honden, zwanen, vogels: ze worden allemaal liefdevol opgevangen, verzorgd en naar eventuele ‘baasjes’ teruggebracht.

Gemiddeld rukt de ambulance drieduizend keer per jaar uit. De organisatie werkt onder leiding van de Oegstgeestse Carla van Steenbergen al meer dan veertig jaar zonder één cent subsidie, en is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers.

Omdat de vaste medewerker tijdens het Paasweekeinde is aangereden en voorlopig niet kan werken, kan Carla Steenbergen met de resterende vrijwilligers de 24-uursdiensten niet meer rondkrijgen. “De dierenambulance moet 24 uur per dag bemand zijn. Anders kan ik niet werken’”.

Het aanbod van vrijwilligers is overal drastisch afgenomen – ook bij de dierenambulance. Carla van Steenbergen: “De ‘gouden vijver’, waar wij al die jaren uit visten, is er niet meer. En daarmee bedoel ik de Vutters, die van aanpakken weten. Mensen moeten allemaal langer doorwerken. Maar we hadden altijd ook veel studenten, het aanbod uit die hoek is eveneens sterk afgenomen”.

Vrijwilliger Henri Vorst: “In elk geval moeten we de komende tijd vaker ‘nee’ gaan verkopen. Er zullen veel zieke en gewonde dieren blijven liggen, eenvoudigweg omdat, als wij ze niet meer ophalen, niemand anders het doet. En dat terwijl de vraag in dit seizoen groter is dan ooit. We krijgen dag en nacht telefoontjes van verontruste mensen die een gewond dier zien liggen.

Het seizoen van de jonge vogels, vaak zijn het meeuwtjes, is bijvoorbeeld weer aangebroken. Mensen bellen rustig om elf uur ’s avonds of midden in de nacht, het maakt ze niet uit, als ze een gewond vogeltje zien liggen. Dan ga je zo’n beestje maar weer halen. Bovendien moeten de vogels in het vogelasiel natuurlijk ook worden verzorgd. Het verkeer veroorzaakt heel veel gewonde dieren, juist in deze tijd van bijvoorbeeld de krolse katten. Die steken vaak de weg over, en worden niet zelden aangereden of zelfs doodgereden.

Deze dieren blijven bij ons twee weken in de vriezer, zodat de eigenaar kan beslissen wat er met zijn huisdier moet gebeuren. We hopen dat we naar aanleiding van onze noodkreet nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen, zodat we dit noodzakelijke werk voor de dieren kunnen blijven doen.’”

Belangstellenden voor een vrijwilligersfunctie kunnen zich melden bij de dierenambulance regio Leiden, tel. 071-5174141 of info@davleiden.nl.

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×