Om de kruising veiliger te maken voor fietsers wordt onder meer het fietspad verlegd. (Afbeelding: gemeente Leiden).

Kruising Kanaalweg en Julius Caesarbrug aangepakt

De gemeente Leiden gaat op verzoek van de gemeenteraad het kruispunt aanpassen waar fietsers en voetgangers de Kanaalweg over moeten steken als ze via de Julius Caesarbrug van en naar de wijken Meerburg en Roomburg fietsen.


Reanne van Kleef sprak met Wethouder Robert Strijk over de situatie bij de Julius Caesarbrug.

Het voorstel om de kruising veiliger te maken wordt wel anders uitgevoerd dan wat de raad het college eerder opdroeg. Uit verkeersonderzoek ter plaatse is namelijk gebleken dat de problemen anders zijn dan de raadsleden dachten. “Uit een analyse van videobeelden van de kruising is gebleken dat er niet zozeer een probleem is van fietsers die van de brug de Kanaalweg oversteken, maar juist vanaf de andere kant. Wethouder Strijk (bereikbaarheid) komt daarom nu met een andere oplossing.

Het probleem blijkt erin gelegen te zijn dat het fietspad aan de overkant van de Kanaalweg een stuk lager ligt dan de rijbaan. Daardoor kunnen fietsers vanuit stilstand niet makkelijk wegrijden. Dat probleem wordt opgelost door het fietspad ter plaatse te verhogen zodat de oprit minder stijl wordt. Ook wordt het deels verlegd zodat er een groter opstelvak ontstaat. Dat is met name nodig op de drukte momenten. Bijvoorbeeld tussen 15.15 en 15.30 uur als veel scholen uitgaan. Er rijden dan in een kwartier tijd zo’n 1.560 fietsers de brug op. Voor het verleggen van het fietspad moeten circa tien bomen wijken. Die worden zo mogelijk verplant.

Andere maatregelen die de gemeente wil nemen zijn aanpassingen aan de verkeersregelinstallatie. Als de brug open is, hoeft het licht voor auto’s niet op rood, er zijn dan immers geen overstekende fietsers. Met detectielussen in het fietspad wordt gemeten wanneer het extra druk is. Het licht voor de fietsers blijft dan langer op groen. In overleg met de wijkverenigingen in de buurt is ook nog besloten om een verkeersplateau voor de brug aan te leggen zodat auto’s flink vaart minderen.

Voor de aanpassingen trekt de gemeente een miljoen euro uit. Strijk gaat er echter van uit niet het hele bedrag nodig te hebben, omdat de maatregelen minder ingrijpend zijn dan waar eerder vanuit was gegaan. De werkzaamheden worden op z’n vroegst eind volgend jaar uitgevoerd. De tussenliggende tijd is niet alleen nodig voor het maken van de definitieve plannen, maar ook voor de voorbereiding en de verplaatsing van de bomen.

Leiden Politiek Blackspot Julius Caesarbrug


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×