(Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden Marathon maakt elitelopers op 10 km en hele marathon bekend

Leiden Marathon heeft het lopersveld bekend gemaakt. Dit jaar ligt de focus op de 10 kilometer en de hele marathon. Op beide afstanden worden toptijden verwacht. De verschillende afstanden van de Leiden Marathon worden op 20 en 21 mei gelopen.


Reanne van Kleef sprak met Voorzitter Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon over het eliteveld.

Jesper van der Wielen liep met 28.16 de vierde tijd op de 10 km ooit in Nederland, is regerend nationaal crosskampioen en weer helemaal terug aan de top. Hij neemt het op de 10 kilometer in Leiden op tegen een groot veld van Ethiopiërs, Eritreërs en Marokkanen. Bij de dames verschijnt Nederlands kampioene Elizeba Cherono aan de start op de Leidse Breestraat. Keniaan Josphat Kipkemboi Yego en Jemila Wortesa Shure (Ethiopië) bij de dames zijn met 2.10.41 en 2.31.50 de favorieten op de hele marathon in Leiden.

Op de 10 van Heerema Marine Contractors moet de 25-jarige Nijmegenaar Van der Wielen vooral Jiksa Tadesse en Dagnachew Adere (beiden Ethiopië), Ykalo Fsaha (Eritrea) en Ahmed El Mazoury (Italië) van zich af houden. Zij hebben stuk voor stuk beste tijden in de 28 minuten staan, waarachter weer een groep van 7 lopers tijden in de 29 minuten achter hun naam hebben staan. De winnaar van vorig jaar, Yakoub Labquira uit Marokko (p.r. 30.12), verdedigt zijn titel. Bij de dames heeft nationale kampioene op de 10km op de weg én de baan Cherono (32.07) serieuze concurrentie van de Keniaanse Tabitha Gicha (32.26) en Tejitu Siyum (32.50) uit Ethiopië, waar direct achteraan de Nederlandse Ilse Pol en Pauline Claessen en de Belgische Nina Lauwaert en Karen van Proeyen lopen.

Op de klassieke afstand worden de records uit 2014 (2.13,22 David Rutoh) en 1993 (2.38,32 Natalia Baliakina) aangevallen door de nummer 5 uit de sterke Las Palmas Marathon in januari, Josphat Kipkemboi Yego (2.10,41) uit Kenia en Jemila Wortesa Shure (2.31.50) uit Ethiopië. Bij de mannen heeft Yego vooral tegenstand van de Ethiopiërs Biratu (2.12) Amuma (2.15) Kahsay (2.18) en Lafebo (2.23, winnaar van de Surat Marathon India). Damesfavoriete Shure, 3e in de Wuxi Marathon en 2e in de Belgrado Marathon, moet vooral afrekenen met haar landgenote Zeytuna Arba Mude, die eerder de Brescia Marathon won in 2.35,05.

Leiden Nieuws Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×