Haanstraschool in actie tegen verkeersonveiligheid op Rapenburg

4

Vrijdagochtend gaan leerlingen van de Haanstra

school actie voeren tegen de aanhoudende onveilige verkeerssituatie voor de basisschool aan het Rapenburg. Om 8.45 uur vertrekken ze in een protestmars naar het stadhuis waar ze verkeerswethouder Robert Strijk een petitie aanbieden.

De leerlingen hebben de afgelopen periode niet alleen handtekeningen verzameld, ook hebben ze een strijdlied gemaakt en zullen ze een betoog houden in de Raadzaal. Om de actie kracht bij te zetten komen er ook zoveel mogelijk ouders mee.

Het doel is de aanhoudende onvrede bij schoolleiding, ouders en leerlingen over de verkeersonveiligheid voor de deur van de school aan het Rapenburg. “Een situatie die mede is ontstaan doordat het beschermd stadsgezicht belangrijker wordt gevonden dan de veiligheid van de leerlingen,” zegt directeur Brian Groot. “De situatie is na vijf jaar overleg en veel ambtelijke  geharrewar nog steeds onveranderd gevaarlijk.”

Groot wil in elk geval bereiken dat de gemeente de rood-witte mobiele paaltjes voor de school weghaalt. “Die waren bedoeld als tijdelijke oplossing, maar ze staan er na al die jaren nog steeds,” zegt de directeur die pleit voor een mooi smeedijzeren afscheidingshek voor de beide ingangen.

Verder wil de school dat er eenrichtingsverkeer wordt ingesteld tussen 8.15 uur en 8.45 uur en tussen 14.30 uur en 15.00 uur als de school in- en uitgaat. “Met twee paaltjes, op de brug, links naast de school, Rapenburg en aan het begin van de Molensteeg, sluit je eenvoudig het vierkantje Molensteeg – Vliet – Rapenburg af,” zegt Groot. “Bewonersverkeer kan er dan wel uit, maar niet in.”

Als de paaltjes die het eenrichtingsverkeer moeten afdwingen om een of andere reden niet kunnen, heeft Groot ook nog een Plan B achter de hand: een vrachtwagenverbod voor het Rapenburg in combinatie met meerdere verkeersdrempels in de straat, een maximum snelheid van 15 kilometer per uur en schoolsignaleringsborden.

Delen

4 reacties

  1. Of ouders komen met kinderen op de fiets en parkeren niet meer dubbel op douzastraat komen niet meer met hun kinderen fietsent tussen autos vandaanen al bellend op de fiets uit het vd werf park ! Steken voortaan hun handen uit als ze je binnen door inhalen en dan zo voor je auto langs schieten

    • Bezorgde ouder op

      Ik geloof niet dat je de situatie ter plekke kent in de ochtend en middag, want het klopt gewoon niet wat je schrijft. Het grote probleem daar zijn de veel te hard rijdende auto’s op de Doezastraat en de vrachtwagens (!) op het veel te smalle Rapenburg. Het gaat hier wel om de veiligheid van basisschoolkinderen.

  2. Ben dr al div keren zowat vd fiets gereden door bellende bakfiets ouders ook al div keren muur vast gestaan door autos voor oude dokterspost die voor je auto die in het parkeervak staan gezet worden

  3. Bezorgde ouder op

    Dat is gewoon asociaal gedrag waar mensen zeker op gewezen moeten worden. Maar de basisschoolkinderen moeten daar niet de dupe van worden. Vrachtwagens rijden met 50 km/u op het Rapenburg voor de school, deels over de stoep omdat het daar te smal is voor vrachtwagens.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline