Topdrukte op het Rapenburg voor de Haanstraschool als rond 8.15 uur de leerlingen aankomen. (Foto's: Chris de Waard).

Haanstraschool in actie tegen verkeersonveiligheid op Rapenburg

Vrijdagochtend gaan leerlingen van de Haanstra

school actie voeren tegen de aanhoudende onveilige verkeerssituatie voor de basisschool aan het Rapenburg. Om 8.45 uur vertrekken ze in een protestmars naar het stadhuis waar ze verkeerswethouder Robert Strijk een petitie aanbieden.

De leerlingen hebben de afgelopen periode niet alleen handtekeningen verzameld, ook hebben ze een strijdlied gemaakt en zullen ze een betoog houden in de Raadzaal. Om de actie kracht bij te zetten komen er ook zoveel mogelijk ouders mee.

Het doel is de aanhoudende onvrede bij schoolleiding, ouders en leerlingen over de verkeersonveiligheid voor de deur van de school aan het Rapenburg. “Een situatie die mede is ontstaan doordat het beschermd stadsgezicht belangrijker wordt gevonden dan de veiligheid van de leerlingen,” zegt directeur Brian Groot. “De situatie is na vijf jaar overleg en veel ambtelijke  geharrewar nog steeds onveranderd gevaarlijk.”

Groot wil in elk geval bereiken dat de gemeente de rood-witte mobiele paaltjes voor de school weghaalt. “Die waren bedoeld als tijdelijke oplossing, maar ze staan er na al die jaren nog steeds,” zegt de directeur die pleit voor een mooi smeedijzeren afscheidingshek voor de beide ingangen.

Verder wil de school dat er eenrichtingsverkeer wordt ingesteld tussen 8.15 uur en 8.45 uur en tussen 14.30 uur en 15.00 uur als de school in- en uitgaat. “Met twee paaltjes, op de brug, links naast de school, Rapenburg en aan het begin van de Molensteeg, sluit je eenvoudig het vierkantje Molensteeg – Vliet – Rapenburg af,” zegt Groot. “Bewonersverkeer kan er dan wel uit, maar niet in.”

Als de paaltjes die het eenrichtingsverkeer moeten afdwingen om een of andere reden niet kunnen, heeft Groot ook nog een Plan B achter de hand: een vrachtwagenverbod voor het Rapenburg in combinatie met meerdere verkeersdrempels in de straat, een maximum snelheid van 15 kilometer per uur en schoolsignaleringsborden.

Leiden Onderwijs Politiek Verkeerssituatie Haanstraschool


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×