(Foto's: Rolf Marselis).

ZZ Leiden dwingt 7e wedstrijd af in halve finale

Op ondubbelzinnige wijze heeft Zorg en Zekerheid Leiden dinsdagavond duidelijk gemaakt, dat de vakantie nog wel even kan wachten. Met een magistrale Rogier Jansen aan het roer én het kanon (28 punten, 9 rebounds, 9 assists!) werd Landstede teruggestuurd naar Zwolle met een dikke nederlaag van 84-60 en een pak huiswerk dat donderdag klaar moet zijn bij de zevende en allesbeslissende wedstrijd in deze heerlijke halve finaleserie.


Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met coach Paul Vervaeck en diverse selers van ZZ Leiden.

Gedurende het seizoen zijn er regelmatig twijfels geweest over Rogier Jansen. Zijn rol als zesde man, komend vanaf de bank, was vaak niet overtuigend in de wedstrijden, die er echt toe deden. Nu hij door de blessure van Jonathan Lee aan de wedstrijd begint zijn die twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon. Hij speelt als een jonge god en lijkt aan te geven dat het einde van zijn loopbaan op topniveau nog lang niet aan de orde is. Zo vorstelijk spelend als in de afgelopen wedstrijden tegen Landstede Zwolle zou het voor ZZ Leiden volgend seizoen best eens een optie kunnen zijn om de plek van eerste spelverdeler toe te bedelen aan Jansen met de jonge Marijn Ververs als back up en het geld te besteden aan Amerikanen op andere posities.

De bijna triple double (plus 10 in drie statistische categorieën) was een fraaie beloning, maar Jansen aast ongetwijfeld op de bonus, die donderdag kan worden opgehaald in Zwolle. Daar speelde ZZ Leiden afgelopen zaterdag ook een prima wedstrijd en verloor slechts na verlenging, omdat de pijp bij de ploeg in de extra tijd leeg was en de spannende wedstrijd daardoor met een kater werd afgesloten.

Van spanning was dinsdag in de Vijf Meihal eigenlijk geen sprake. Vanaf de eerste minuut liet Zorg en Zekerheid Leiden zien dat er voor Landstede niets te halen was. Jansen begon met het benutten van drie vrije worden na 47 seconden en daarna heeft Leiden alleen maar voor gestaan. 39 minuten en 13 seconden lang. Af en toe hijgde Zwolle even in de nek, maar alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, liep Leiden daarna weer weg.

ZZ Leiden begon met een 9-0 opening en Landstede stond erbij en kon niets doen. Misschien kwam het ook wel door het felle fluitconcert dat de fans elke keer als Nick Oudendag aan de bal kwam lieten horen. Hij was zaterdag de dans ontsprongen met een (tweede) onsportieve fout voor een elleboog op Leigh Enobakhare. De Nigeriaan reageerde en werd in één keer uit het veld gestuurd. Oudendag mocht daarom dinsdag spelen, de lange Nigeriaan niet.

Donderdag is hij er weer bij na zijn schorsing van één duel en dat kan geen kwaad ter ondersteuning van Thomas Koenis. Overigens vulde Floris Versteeg het gat goed op, maar hij is een andere speler en minder dominant onder het bord.

Na de 9-0 kwam Zwolle even iets dichterbij, maar het laatste woord in het eerste kwart was voor Koenis en Voorn, die de tussenstand bij de eerste onderbreking vaststelden op 20-11. Leiden begon ook het tweede kwart met een 9-0, waarna Herman van den Belt, de coach van Landstede, zijn mannen neerzette in een zoneverdediging. Dat vroeg natuurlijk om aanvallende aanpassingen bij de thuisploeg en het duurde even, voordat de oplossingen waren gevonden. Zwolle profiteerde met een 0-12 run naar 29-23. Daviyon Draper – kan die man volgend seizoen terugkomen, alsjeblieft? – brak de ban, waarna Jansen met vijf punten en nog een heerlijke assists op Mohamed Kherrazi voor het slotakkoord en de ruststand van 38-28 tekende.

Leiden had echter slechts negen punten gemaakt tegen die vermaledijde zone. Dat kwam ook omdat de driepunter niet viel. Nul op negen gaven de statistieken van de eerste helft aan. Maar Leiden heeft goede schutters met Jansen, Voorn en Draper. Vroeg of laat zouden de schoten toch moeten vallen. Het werd vroeg, want de eerste twee rake schoten na de rust waren driepunters van Jansen en Voorn. Dit koppel zou overigens de volledige Leidse productie in het derde kwart v oor zijn rekening nemen met tien punten van Jansen en zes van Voorn.

Bij 54-32 en nog één kwart te gaan gloorde de overwinning. Maar dat was Jansen niet genoeg. Aan alles wat hij deed was te zien dat hij er op uit was om Zwolle een pak slaag te geven. Hij bleef gaan en zag dat het goed was met onder andere driepunters van Versteeg, Draper en Voorn. Bij de laatste tekende hij zelf voor de assist en eenzelfde één-twee kwam later nog een keer voorbij. Het was de tiende driepunter (op achttien) na de rust en het laatste zetje dat nodig was om Zwolle over de rand te duwen. Jansen raasde zelf nog een keer naar de ring, waarna hij het applaus in ontvangst mocht nemen van het dankbare publiek.

Van den Belt had even daarvoor de handdoek al in de ring gegooid en ZZ-coach Paul Vervaeck begreep was zijn spelers nodig hadden. De applauswissel voor de kern zorgde ervoor dat de slotminuut werd volgemaakt door een DTL-vijftal.

Donderdag om 19:00 uur is de zevende wedstrijd in Zwolle. Wie daar niet bij kan zijn hoeft niet te wanhopen, want ook die wedstrijd zal live worden uitgezonden door Ziggo op kanaal 14 en dan hoef je ook nog eens niets te missen van Lyon-Ajax…

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 84-60 (20-11, 18-17, 16-14 en 30-18).

Punten Leiden: Jansen 28 (9 rebounds, 9 assists, 9/11 schot, 4/4 vrije worpen), Voorn 21 (4 driepunters), Draper 15, Kherrazi 10, Koenis 4 (13 rebounds), Versteeg 3 en Ververs 3. Topscorers Zwolle: Vette 17 (12 rebounds) en Tiller 11.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×