Regio zegt keihard nee tegen Leidse regioraad

0

De vier Leidse regiogemeenten voelen niets voor het instellen van een regioraad. Ook in Leiden zelf gaan de handen er niet voor op elkaar, maar helemaal afwijzen deed de gemeenteraad het gisteravond niet. Wel was er een hele serie wensen en bedenkingen geformuleerd, maar met het niet mis te verstane nee van de vier gesprekspartners hoeven die vragen feitelijk niet meer beantwoord te worden realiseert ook de Leidse wethouder Strijk zich.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over het niet doorgaan van een Leidse regioraad.

Ook een fusie tussen Leiden en de randgemeenten of, zoals het de laatste tijd werd genoemd, een samengestelde gemeente, is niet aan de orde. De vijf gemeenten die elkaar de afgelopen jaren probeerden te vinden in een nauwere samenwerking slagen er niet in om een model te vinden waarbinnen dat geformaliseerd kan worden.

Wat er nu wel moet gebeuren, is een groot vraagteken. Ook voor Robert Strijk, de wethouder die vanuit het Leidse college de kar trok. “De uitdagingen liggen er nog steeds. We hebben een flinke woningbouwopgave, de energietransitie. klimaatadaptatie. Dus we moeten met elkaar aan de slag. We weten wat het niet mag zijn, dus nu moeten we gaan kijken hoe wel. En daar heb ik nu ook niet direct een antwoord op.

Ook in de vier regiogemeenten bogen de raadsleden zich deze week over het instellen van een regioraad. In Voorschoten wil men eerst afwachten hoe de samenwerking met Wassenaar zich ontwikkeld, Leiderdorp wil geen regioraad, maar staat op termijn, net als Leiden, wel open voor een fusie, Oegstgeest schoot het voorstel gisteravond ook af en in Zoeterwoude wil men vooral zelfstandig blijven.

Delen
Schemerstad

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.