De bomen links van de plek waar Portaal 41 appartementen bouwt, kunnen toch blijven staan. (Foto's: Chris de Waard).

Bomen in Zeeheldenbuurt lijken gered

De bomen, een van de weinigen van formaat, die naast het bouwterrein van de Oosterhof in de Leidse Zeeheldenbuurt staan, mogen blijven. Althans, als het aan opdrachtgever Portaal ligt. De corporatie vervangt op een terrein tussen de Oosterstraat, de Evertsenstraat en de Van Speykstraat enkele tientallen verouderde beneden- en bovenwoningen voor nieuwbouw.

De nieuwe woningen worden voor een flink deel opgetrokken uit prefab elementen die door een grote hijskraan op hun plek worden getild. In de oorspronkelijke plannen zou de kraan zichzelf als het ware inbouwen en kon die na afloop van de werkzaamheden het terrein alleen nog  verlaten via een grasveldje dat onbebouwd blijft. Daar staan echter wel enkele flinke bomen en een paar speeltoestellen.

Na een artikel op Sleutelstad en een daarop volgende interventie van de Partij voor de Dieren liet wijkwethouder Marleen Damen via een woordvoerder weten dat het verwijderen van de bomen een wens was van de aannemer. In verband met het broedseizoen zou kap niet direct aan de orde zijn.

Inmiddels is duidelijk dat de bomen door toepassing van een alternatieve bouwtechniek behouden kunnen blijven. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt volgens woordvoerder Corinne den Ouden van Portaal nu af van de gemeente Leiden. “Het klopt dat we de bomen willen laten staan. Er ligt nu een aangepast BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) bij de gemeente in verband met de bouwveiligheid. Als dat wordt goedgekeurd, dan kunnen de bomen blijven staan”.

Leiden Politiek zeeheldenbuurtbomen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×