(Foto's: Plastic Soup Surfer).

1200 kilometer suppen naar de zee

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga staat op het punt om te beginnen aan een 1200 kilometer lange expeditie waarin hij opnieuw aandacht vraagt voor zwerfplastic in het milieu. Tinga gaat op zijn surfboard, gemaakt van plastic flesjes en doppen van het strand, al suppend de hele rivier de Rijn afpeddelen. Van de bron in het Duitse Konstanz tot de monding van de Rijn in de Noordzee. Letterlijk van Source2sea dus.

IMG_4494.jpg

Zaterdag stapt de Leidenaar om 10.00 uur op zijn board in de Seestrasse in Kontanz. Dat ligt aan het Bodenmeer op de grens van Duitsland en Zwitserland. Onderweg gaat Merijn in de rivier op zoek naar plastic zwerfafval. Vervolgens zal hij de producenten van deze plastic producten op hun verantwoordelijkheid aanspreken als het gaat om ontwerp, gebruik van alternatieve materialen en de invoering van retoursystemen.

Dat aanspreken gaat op een geheel nieuwe manier gebeuren. Tijdens de expeditie zal een deurwaarder ongevraagd binnen lopen in de bestuurskamers van plastic producerende bedrijven met een zogenaamd ‘Desbewustheids Exploot’. Dat uit het octrooirecht afkomstige juridische instrument wordt op deze manier overhandigd aan de directeuren van veertig in Nederland gehuisveste multinationals. Daarna komen ook producenten buiten Nederland aan de beurt. Doel is hen ertoe te bewegen om verregaande aanpassingen in hun producten door te voeren.

Met de expeditie wil de Plastic Soup Surfer de bewustwording rond het transport van plastic afval naar zee via de rivieren vergroten. De ‘Plastic Soup’ is abstract en ver weg op de oceaan, terwijl de rivierbedding gezien kan worden als verlengstuk van het Noordzeestrand. Plastic zwerfvuil dat in de rivier terecht komt, zal uiteindelijk in zee belanden, in kleinere stukjes afbreken, de voedselketen infiltreren en daarmee het marine ecosysteem in gevaar brengen.

Met deze nieuwe campagne in de strijd tegen wegwerpplastics wil Tinga een beweging op gang brengen: “Onze volgers kunnen actief deelnemen door ons te steunen bij het uitsturen van de deurwaarder. Dat kost namelijk veel geld. Er zijn honderd mensen nodig die elk een aandeel van vijf euro in onze beweging kopen om één Desbewustheids Exploot op het bureau van de CEO te krijgen.”

Op 2 juli komt Merijn Tinga rond 13.00 uur in Leiden aan en wordt hij door onder andere burgemeester Lenferink ontvangen op het Stadhuisplein in zijn thuisstad Leiden. Ook wordt er dan een foto-expositie geopend waarin Leiden een grote rol speelt.

De Plastic Soup Surfer zal de gehele maand juni gebruiken om de Rijn af te peddelen van de Bron tot de Monding. Het publiek wordt uitgenodigd om langs te komen bij de vele events die zijn georganiseerd in het teken van de expeditie. Er zijn events en river-cleans gepland in Konstanz, Karlsruhe, Bonn, Dormagen, Arnhem, Rotterdam en Leiden.

Start expeditie
2 juni: Klim naar de bron van de Rijn bij de Tommasee
3 juni: Eerste SUP dag op de stroomversnellingen nabij de bron van de Rijn
4 juni: 10.00 uur briefing en meet-up, Konstanz location Seestrasse 7.
Aansluitend is om 12,00 uur de start bij de ‘Nul Rijnkilometer markering’ aan de  Seestrasse 7 bij de Bodensee in Konstanz.

Aankomst
Aankomst Nederland (Spijk) 22 juni
Aankomst Arnhem 23 juni
Aankomst Rotterdam 27 juni
Aankomst Noordzee 28 juni

Expeditie-vlog

Tijdens zijn tocht zal Tinga via Youtube vloggen voor zijn volgers: www.youtube.com/channel/UCGjZWmQFuLyWnK6phN3B9Ow

 

Op www.plasticsoupsurfer.org  en op www.facebook.com/Plasticsoupsurfer staat steeds de laatste informatie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×